2024. május 24., péntek
FONTOS

Az irgalmas nővérek tevékenységét mutatja be az új tárlat a Pándy Galériában

Az irgalmas nővérek tevékenysége Gyula város történetében címmel nyílt tárlat a Pándy Galériában. Kovács Péter békési püspöki helynök a kiállítás megnyitóján felelevenítette a szerzetes rendek, valamint Páli Szent Vince történetét, aki 1633-ban alapította meg a szeretet leányai társulatot.

A Nobilitas Anno Alapítvány olyan jellegű történelmi eseményekhez, témákhoz, személyekhez köthető történeteket kutat, dolgoz fel, melyek kevésbé ismertek, vagy feledésbe merültek. Ilyen az irgalmas nővérek tevékenysége is. Tóthné Gyevnár Erika kuratóriumi elnök kiemelte, a kórház története már fel volt dolgozva, ahol csak két mondatban említették a nővéreket. Ezután kezdődött meg a kutatás.

Az irgalmas nővérek a tárlat megnyitásához képest napra pontosan 131 évvel ezelőtt kezdték meg működésüket az akkori gyulai közkórházban. Tóthné Gyevnár Erika hangsúlyozta, a tárlat egyfajta üzenet az alapítvány részéről a mai kor emberének. A kiállítás során megtekinthető többek között az is, hogy a nővérek milyen sokrétű feladatot teljesítettek akár a kórház, vagy az árvaház területén. A kuratóriumi elnök kiemelte, amikor a végére értek az egész kutatási témának, akkor rájöttek, hogy ennek  egyfajta üzenete van, ami nem más, mint a szeretet.

A megnyitó végén Kovács Péter plébános egy csontereklyét adott a tárlat anyagához.

Nézze meg ezt is:

Tízezredik ügyfelét köszöntötte az eleki kormányablak

  Csütörtökön tízezredik ügyfeléhez ért a 2023 március 9-én átadott eleki kormányablak. Békés vármegyében akkor …