2020-ban és 2021-ben a tavaszi fagyok nagy problémát okoztak, hiszen a Gyulai Pálinka Manufaktúra 17 hektáros gyümölcsöskertjében komoly károk keletkeztek. 2021-ben 100 százalékos fagykár volt a kajszibarack ültetvényben.
Ezáltal nem volt elérhető számukra az alapanyag, vásárolniuk kellett nyersanyagokat magasabb áron, Magyarország különböző részeiről. Fabulya Attila kiemelte, 2022 jól indult, hiszen a tavaszi fagyok elkerülték a pálinka manufaktúra kertjét, és úgy tűnt, hogy a gyümölcsös is szép idény elé néz.
Fabulya Attila kiemelte, az egészséges, érett gyümölcshöz elengedhetetlen a nedvesség, a napfény, azok az ásványi anyagok, amit a talajból tud a fa megszerezni. Ha felborul ez az egyensúly, az nagy problémát jelent. A gyümölcshús, a mag és a héj aránya is megváltozik. Ahhoz, hogy megfelelő aromaszerkezetű, vezéraromákkal megfelelő gyümölcsöt tudjanak feldolgozni, ahhoz a természeti körülményeknek tökéletesnek kell lenniük. Ez 2022-ben nem így alakult.
Fabulya Attila elmondta, az elmúlt időszak csapadékos időjárása valamelyest tudja pótolni a talaj víztartalmát, viszont hiányzik a hó. Ez a 10 fok körüli átlaghőmérséklet, illetve a reggeli fagymentes időszak gondot jelent.
Fabulya Attila kiemelte, ebben az időben a kártevők sem tudnak elpusztulni. Amíg nem lesz pár napon át tartósan mínusz 10 fok körüli hőmérséklet, akkor a 2023-as évet egy olyan növényvédelmi rendszerrel kell indítani, mely óriási többletkiadást okoz majd számukra.
Az orosz-ukrán háború okozta probléma érinti a pálinka manufaktúrát is. A csomagolástechnikai alapanyagok nagy része Ukrajnából érkezett Közép-Európába. Nagy gond a pálinkásüvegek behozatala Magyarországra. A Gyulai Pálinka Manufaktúra viszont nem Ukrajnából, hanem Olaszországból szerzi be az üvegeket
Idén 15 éves a Gyulai Pálinka Manufaktúra. Az üzem és a kóstolóház lesz a központi szereplője az ünnepségsorozatnak. Az utóbbit a világjárvány után ismét szép számmal látogatták a turisták mellett azok a látogatók, akik kíváncsiak a pálinkákra. A tervek között szerepel több olyan gasztrokulturális esemény megszervezése, melyhez méltán tudják kapcsolni a hungarikumot, a pálinkát.