2024. április 26., péntek
FONTOS

120 levelet tartalmaz az a könyv, melyet Erdész Ádám szerkesztett

“Levelek a Kner család életéből 1938-1949” címmel jelenik meg hamarosan Erdész Ádám új könyve.

A leveleket a történész, nyugalmazott levéltár igazgató válogatta és rendezte. Erdész Ádám kiemelte, a címben megjelenő évszámok árulják el, sejtetik, hogy drámai történeteket rejtenek ezek a levelek. A kötet betekintést nyújt egy nagy múltú nyomdász- és művészdinasztia küzdelmes sorsába. Kner Izidor leszármazottai, az 1940-ben az Egyesült Államokba kivándorolt Kner Albert és felesége, valamint a magyarországi családtagok és neves barátok – művészek, értelmiségiek – levelezéséből válogat. 1938-ban a Kner család a magyar könyves iparművész, nyomdász kultúrának az egyik meghatározó famíliája volt. A levelezés első része a két testvér, Imre és Albert közötti vitát tükrözi, hiszen az előbbi úgy dönt, hogy Magyarországon marad, bármi történik, az utóbbi pedig az Egyesült Államokba költözik.

1941-ig egy nyugodt, barátságos beszélgetés olvasható. A háborús években a levelezés megszakadt, majd 1945 második felében újraindult.

Erdész Ádám kiemelte, a kötetben 120 levél van, de ezeket majdnem háromszor ennyi levélből válogatta ki. A tömény, nagy forrásértékkel rendelkező darabokat szelektálta, valamint azokat, melyek sokat mesélnek arról, hogy mi volt a korabeli Magyarországon. Ezekben olyan kis történetek vannak benne, mint például, hogy felszabadul Budapest.

 

Nézze meg ezt is:

A fenntarthatóság került a fókuszba a Karácsonyi általános iskolában

A fenntarthatóság jegyében zajlanak programok a héten a Karácsonyi általános iskolában. Az intézményben már hagyomány …