2024. április 26., péntek
FONTOS

813 alkalommal tapasztalták a rendőrök a biztonsági öv használatának elmulasztását Békésben

 

Az elmúlt héten, február 13 és 19 között a passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak – használatát ellenőrizte a rendőrség Magyarország egész területén.

A járművek ellenőrzése során országos szinten több ezren, 13 973 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását a rendőrök, túlnyomórészt, 10 971 esetben a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 228 esetben nem használták, míg 30 motorkerékpáros bukósisak nélkül közlekedett. Békés vármegyében is hasonló a helyzet.

Szombati Andrea kiemelte, 2022-ben 14-en vesztették életüket úgy, hogy olyan autóban ültek, melyben biztonsági övet kellett használniuk. Közülük 10-en nem voltak bekötve. Fontosak a gyermekbiztonsági berendezések is. Szombati Andrea hangsúlyozta, kollégái olyan esetről is készítettek felvételt, amikor a jobb első ülésen állva utazott egy kisgyermek, valamint olyan is volt, amikor több, mint 100 kilométer per órás sebességgel közlekedik egy autó, és a jobb első ülésen ülő felnőtt fog egy gyermeket a karjaiban. Egy esetleges baleset esetén ilyenkor a felnőtt a saját testével nyomja oda a műszerfalhoz a gyermeket.

Szombati Andrea az interneten elkövetett csalásokra is felhívja a figyelmet. Békés vármegyében az a tapasztalatuk, hogy napi szinten érkeznek bejelentések. Van olyan, hogy egy nap több is, melynek az összesített kárértéke eléri a több millió forintot. Ennyit veszítenek el azok, akik a bűncselekmények áldozatai. A sajtószóvivő hangsúlyozta, nemcsak azok vannak veszélyben, akik vásárolnak valamit az interneten, hanem az eladók is. Valaki felad egy hirdetést, majd jelentkezik nála egy érdeklődő, aki meghatároz különböző feltételeket. Többek között azt, hogy melyik csomagszállítótól veszi át a terméket. Illetve azt is elmondja, leírja, hogy melyik fizetési alkalmazással szeretné a vételárat elküldeni.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy internetes vásárlások, eladások esetén semmilyen körülmények között ne adják ki a bankkártya számát és a hozzá tartozó PIN kódot. Hogyha valaki rájön, hogy becsapták, akkor mindenképpen hívja a 112-es segélyhívót. Sokkal könnyebb ezeket a bűncselekményeket némi figyelemmel és egészséges gyanakvással megelőzni, mint utána felderíteni és a pénzt visszaszerezni.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …