2024. április 26., péntek
FONTOS

A vértanú Apor Vilmosra emlékeztek Gyulán

Február utolsó napján, kedd délelőtt tartottak ünnepséget a gyulai Apor Vilmos óvodában.

A nagycsoportosok előadása felidézte az egykori plébános alakját, akit 1941-ben egyedülálló módon Gyulán szenteltek győri püspökké. Ezt a tisztséget betöltve védte a hozzá menekülő lányokat, asszonyokat, amikor egy szovjet katona golyója halálos sebet ejtett rajta.

Apor Vilmos élete egyébként is bővelkedett jótéteményekben, Gyulán szegény gyermekek számára működtetett konyhát, számos közösséget hozott létre, támogatta a szegényeket és a betegeket, nem, ritkán saját magától megvonva az ételt. A nevét viselő óvodában nemcsak február 29-ei születésnapját ünneplik, hanem a hétköznapok során is azokat az értékeket közvetítik a gyermekek felé, melyeket Apor Vilmos is képviselt – mondta az intézmény vezetője, Flender Beáta.

Apor Vilmos 1918-ban kezdte meg plébánosi szolgálatát Gyulán. Napjainkban, vagyis 105 évvel később utódaként Kovács Péter folytatja a munkáját. Ő úgy fogalmazott, nála jobb példaképet nem is lehetne az emberek elé állítani, hiszen rendkívüli nyitottsággal, nagy szociális érzékenységgel fordult a fiatalok felé.

Kovács Péter felidézte, gyulai plébánosként még ő is találkozott olyan idősekkel, akik ismerték Apor Vilmost. Az általuk elmesélt történetekből is egy rendkívüli ember képe bontakozik ki. Az egyik tanítványa arról számolt be, hogy egy hittanórán annyira rosszak voltak a gyerekek, hogy a plébánosnak egyedi megoldáshoz kellett folyamodnia.

Gyulán a legnagyobb, hozzá kötődő ünnep az Apor búcsú, amit májusban tartana

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …