2024. április 29., hétfő
FONTOS

Elfogadták a gyulai járásra vonatkozó TOP Plusz Városfejlesztési Programterv módosítását

 

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen. Többek között a Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2022. évi tevékenységéről hallgathatott meg beszámolót a grémium.

Zanócz István, gyulai tűzoltóparancsnok kiemelte, a tavalyi év rendhagyó volt, hiszen a katasztrófavédelem szerveit jelentős takarékossági intézkedések érték az év második felében. Így nem tudták megtartani a gyakorlatokat, csak tűzesethez és műszaki mentéshez vonultak ki. A tűzoltóság tavalyi évi esetszáma kis mértékben, 3 százalékkal, 481-ről 498-ra emelkedett a 2021-es adatokhoz képest.

Zanócz István kiemelte, 77 alkalommal indultak el más tűzoltóságoknak segítséget nyújtani. Jelentősen emelkedett a téves jelzések száma, melynek döntő többségét a beépített tűzjelző berendezések adják. A gyulai esetszám 270-ről 277-re nőtt, melyből lakóépületben 22 tűzeset keletkezett, az egyik halálos kimenetelű volt. A műszaki mentések során fa kidőléshez 31 esetben kivonultak, 17 közúti balesetnél segítettek, illetve a mentőszolgálatnak nyújtottak segítséget lakásfelnyitásokkal.

Süli Zsolt, a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kiemelte, tavaly év végén indítottak egy kampányt, amivel próbálták közelebb vinni a lakossághoz az olyan információkat, mint többek között, hogyan lehet megelőzni a lakóépületekben a tűzeseteket.

A fő napirendi pontok között elfogadták az önkormányzat 2023. évi közbeszerzési tervét, valamint a Gyulahús Kft-vel fennálló hazai és közösségi védjegyek használatára jogosító szerződést is módosították. Tisztújítás történt a Wenckheim Krisztina Közalapítvány és az Egészséges Városért Közalapítvány tekintetében. Pocsay Gábor a kuratórium elnöke korára és az adminisztrációs feladatok terheire tekintettel lemondott, de tagként továbbra is segíti a kuratórium munkáját. Az új elnök Pomázi Ferenc lett.

A testület a gyulai járásra vonatkozó TOP Plusz Városfejlesztési Programterv módosítását is elfogadta. Bővebben szerdán, 3Téma című műsorunkban beszélt Kónya István, a Békés Vármegye Önkormányzatának térségi tanácsnoka.

A testület döntött arról, hogy felveszik a kapcsolatot a kínai Dongyang várossal baráti, csere, és testvérvárosi kapcsolatok kialakítása végett. A testvérvárosi kapcsolatok kialakításának célja elsősorban a másik ország, a másik nép kultúrájának alaposabb megismerése, ennek bázisán alakulhatnak ki a városok közötti gazdasági kapcsolatok.

A testületi ülésen döntés született arról, hogy Árpád utca 20 szám utcai homlokzatán unokái kérésére táblát állítanak Iványi János egyetemi docens emlékére.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …