2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Megnyitotta kapuit a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ

Csütörtökön, a Szabadság tér 1-3. szám alatt megnyitotta kapuit a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ, így mostantól Békés vármegyében is a legteljesebb körű segítségben részesülhetnek áldozattá vált embertársaink. ó

A célunk az, hogy 2025-re minden vármegyében teljes legyen az áldozatsegítő hálózat. Jól állunk ezzel a munkával, hiszen a fővárosban és 14 vármegyében már ott vagyunk – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón dr. Répássy Róbert államtitkár.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: az áldozatsegítés egy rendkívül összetett feladat, amelyben több szereplő összehangolt, professzionális munkájára van szükség ahhoz, hogy valóban személyre szabott, gyors segítséget tudjanak nyújtani. Nincs két egyforma eset, így pedig nincs két egyforma megoldás sem. Amellett, hogy mindenki a szakmai tudása legjavát nyújtja, szükség van empátiára, valamint találékonyságra ahhoz, hogy teljes körű segítséget kaphassanak bajba jutott embertársaink. A kormányhivatal és a rendőrség munkájának köszönhetően a korábbi években sem maradtak magukra azok, akik bűncselekmény vagy vagyon elleni szabálysértés áldozatává váltak. Az áldozatsegítő központok nyitása 2017-ben kezdődött a budapestivel, rá egy évre pedig Miskolc és Szombathely következett, a napokban volt ötéves ez a két központ. Varga Judit miniszter 20220-ra meghirdette az áldozatsegítés évét, új lendületet adva ezzel a folyamatnak.

Az áldozatsegítésben kiemelt szerepük van a civil és egyházi szervezeteknek. Ma már több mint 130 országos és helyi egyesülettel, alapítvánnyal dolgozunk együtt, de szorosabbra fűztük az együttműködést az állami szereplőkkel, a nagyvállalatokkal és a felsőoktatási intézményekkel is. A statisztikák és munkatársaink tapasztalatai szerint, az utóbbi időben egyre több az online térben elkövetett bűncselekmény. Ezekkel az ügyekkel összefüggésben különösen fontos a tájékoztatás, hiszen az a megelőzést és a probléma felismerését egyaránt szolgálja. Éppen ezért csatlakoztunk a KiberPajzs-programhoz (https://kiberpajzs.hu/ ), amelynek keretében a Magyar Nemzeti Bankkal, Bankszövetséggel, de a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel is együttműködünk – ismertette a részleteket dr. Répássy Róbert.

Magyarországnak Európa-szerte egyedülálló családvédelmi akcióterve van, a kormány gondoskodáspolitikája párját ritkítja. Az áldozatsegítés az állam gondviselő, empatikus arcát mutatja meg – fogalmazott dr. Takács Árpád. Az áldozatsegítésben dolgozók értelmileg és érzelmileg is azonosulnak bajbajutott embertársainkkal. A Békés Vármegyei Kormányhivatal igazságügyi osztályának munkatársai 2020-ban 91, tavalyelőtt 49, míg tavaly 57 személy részére állapítottak meg azonnali pénzügyi segélyt – tudatta a főispán.

Az Európai Áldozatvédő Fórum alapgondolata a bűncselekmény következményeinek csökkentése, illetve a sértettek minél hatékonyabb támogatása. A másodlagos áldozattá válás elkerülése érdekében különösen fontos a hatékony támogatási rendszer kialakítása, működtetése – nyomatékosította Vörös Ferenc rendőr ezredes, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Az áldozatsegítés a gondoskodáspolitika része, amelyben a felelősség komplex: az államnak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, az egyházaknak, a rendőrségnek, a kormányhivatalnak egyaránt szerepe van a kezelésében – hangsúlyozta Herczeg Tamás. Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. Békés vármegye ezen belül is az ország utolsó harmadában található az ismertté vált bűncselekmények száma alapján – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő. A cél, a csökkenő esetszámok mellett is növelni az áldozattá vált embertársaink számára biztosított jogi, lelki és anyagi segítségnyújtást – mondta Herczeg Tamás.

Megtisztelő hogy a kormány továbbra is stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre, ezután is mindent megteszünk a bűnmegelőzés és az áldozattá válás megelőzése érdekében. Örömmel tölt el, hogy Békés vármegye nevéhez híven békés – tudatta Gyarmati Sándor, a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetsége elnöke.

Az áldozatsegítés eredményes működtetése érdekében, az Igazságügyi Minisztérium képviseletében dr. Répássy Róbert államtitkár együttműködési megállapodást írt alá dr. Takács Árpád főispánnal, Vörös Ferenc Békés vármegyei rendőrfőkapitánnyal, Herczegné Számel Annamáriával, az Egyensúly AE Egyesület, Gyarmati Sándorral, a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetsége elnökével, dr. Both Évával, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgató-helyettesével, dr. Vincze Gáborral, a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány képviselőjével, illetve Szferléné Dénes Pálmával, a Békés Megyei Nők Egyesületének elnökével.

A rendezvényen a legutóbb megnyitott, Egri Áldozatsegítő Központ koordinátora dr. Kormos Kinga nyújtotta át a stafétát a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ koordinátorának, dr. Szilágyi Zsuzsannának.

A Szabadság tér 1-3. szám alatt kialakított Békéscsabai Áldozatsegítő Központnál dr. Répássy Róbert államtitkár, és dr. Takács Árpád leplezte le a réztáblát, s Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel közösen vágták át a nemzetiszínű szalagot.

Munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8-17 óra között, pénteken 8-14 óra között állunk személyesen a bajbajutott embertársaink segítségére, a 06(80)225-225 áldozatsegítő vonal pedig a nap 24 órájában hívható. A https://vansegitseg.im.gov.hu/ honlapon további információk érhetőek el – nyilatkozta dr. Szilágyi Zsuzsanna, a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ vezetője.

Nézze meg ezt is:

Újra kiadták “A gyulai Józsefváros története” című kötetet

    Két témában tartott sajtótájékoztatót Gyulai Évszázadok Alapítvány és a Gyulai Városbarátok Köre. Durkó …