2024. február 25., vasárnap
FONTOS

Együttműködési megállapodást kötött a könyvtár és az Erkel gimnázium

Gyalog Anna, az Erkel Ferenc gimnázium 11. osztályos diákja Simonyi Imre egyik versét mondta el azon az eseményen, ahol együttműködési megállapodást kötött az iskola és a Mogyoróssy János Városi Könyvtár. Zámori Ida kiemelte, az együttműködés az igazi olvasóvá válás lehetőségét nyitja meg a diákok előtt.

Az igazgató hangsúlyozta, a cél az, hogy közös kulturális programokat valósítsanak meg, hiszen így tudnak igazán értő és kritikus olvasókat nevelni. A megállapodás legkülönlegesebb pontja, hogy a könyvtárban megjelenő újdonságokat próbálják a gimnáziumba vinni oly módon, hogy letéti állományt hoznak létre. A diákok szavazatai alapján a legnépszerűbb könyveket választják ki és viszek el hónapról-hónapra. Az igazgató kiemelte, Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a könyv olvasók aránya. 2005-ban a rendszeresen, azaz a legalább hetente egy alkalommal olvasók aránya a teljes lakosságot illetően 25, míg 2020-ban már csak 13 százalék volt.

Dézsi János kiemelte, a városi könyvtár egyik fontos célja, hogy minden Gyulán tanuló diák legalább egyszer eljusson hozzájuk. Az igazgató hangsúlyozta, a lényeg az, hogy minél többet olvassanak a fiatalok, legyen az könyv, vagy e-book olvasó.

Dézsi János kiemelte, szeretnének még több középiskolával hasonló megállapodást kötni a jövőben. Az esemény végén az Erkel Ferenc gimnázium énekkara adott műsort.

 

Nézze meg ezt is:

Több projekt is megvalósulhat a gyulai várostérségben

Az előző európai uniós ciklusokban nem volt jellemző az, hogy várostérségi szinten kell gondolkodni – …