2024. április 26., péntek
FONTOS

60 éve indult útjára az Erkel Diákünnepek Gyulán, idén jön a folytatás

Hat évtizede, 1963-ban hívták életre az Erkel Diákünnepeket Gyulán.

Hajdu Sándor 1960 és 1964 között volt az Erkel Ferenc gimnázium tanulója. Akkor még minden év végén kiadott az intézmény egy emlékkönyvet. Az egykori diáknak ebből megvan az 1962/63-as tanévről szóló példány, ezt forgatva emlékezett színesen a hat évtizede indult EDÜ-re.

Az 1963-ban megrendezett első EDÜ négy napig tartott, a város négy színpadán voltak a kulturális vetélkedők, összesen 255 előadásban.

Kovács István, az Erkel Ferenc Gimnázium egykori testnevelő tanára felidézte, az első EDÜ szervezésénél nem folyt bele a munkába, de mindig is érdekelték a programok, a versenyek. Kiemelte, az évek során sokat változott az esemény.

Alt Norbert, az Erkel Diákünnepek Alapítvány alapítója a szerda délelőtti sajtótájékoztatón kiemelte, néhány éve azért hozták létre az alapítványt, hogy az Erkel Diákünnepek hagyományait megőrizzék. A két évente megrendezendő esemény több éves kényszerszünetet követően ismét megmozgatja a diákokat.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, mint egykori Erkeles diák, aki több EDÜ-n is részt vett, szeretné, hogy a mai gimnazisták és a következő generáció középiskolásai is részesüljenek a program nyújtotta élményekből.

A 29. EDÜ-re 15 kategóriában nevezhetnek a hazai, valamint a külföldi középiskolások. Eddig több százan jelentkeztek az eseményre. Az irodalom kategóriába tartozik a versmondás, a prózamondás, az irodalmi színpad, az önálló irodalmi alkotás, valamint a slam poetry. A zenénél a szólóének, az énekkar – kamarakórus, a népdal – hangszeres népzene, szólóhangszer – kamaraegyüttes, illetve könnyűzenei együttes alkategóriákban lehet indulni. A táncnál a néptánc és a tánc és mozgás, a látványnál pedig a képző-és iparművészet, fotó, illetve film kategóriákban lehet nevezni.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a zsűri tagjai között országosan is ismert művészek és szakemberek lesznek. A három nap alatt a Göndöcs-kertben felállított színpadon a hazai könnyűzenei előadók műsora színesíti az estéket.

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …