2024. április 26., péntek
FONTOS

Egyéves az Almásy-kastély Sisi-kiállítása

Izgalmas kiegészítő programokkal és kiállításban eddig nem szerepelt portrékkal várja a gyulai Almásy-kastély a látogatóit május 20-án.

A kiállítóhely az Úton Erzsébet királynéval című tárlata megnyitásának egyéves évfordulója alkalmából nyújt ezen a napon extra ajánlatokat.
Május 25-én lesz egy éve, hogy látogatható a gyulai Almásy-kastély a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen megalkotott Sisi-kiállítása. Az Úton Erzsébet királynéval című tárlat a császári pár 1857-es gyulai látogatásának 165 évfordulóján nyílt meg tavaly.

– Az eltelt kis híján egy esztendőben közel húszezer vendégünk tekintette meg a köznyelvben csak Sisi-kiállításként emlegetett tárlatunkat, amire roppant büszkék vagyunk – tájékoztatott a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Fekete-Dombi Ildikó hozzátette: épp a nagy érdeklődés miatt hosszabbították meg a kiállítás nyitvatartását; az eredetileg tervezett május végi időpont helyett szeptember végéig tekinthetik meg a tárlatot a gyulai Almásy-kastély látogatói.
Az évfordulóra szervezett egyedi ajánlatokkal május 20-án, szombaton várják az érdeklődőket.

– A programkínálatban szerepel óránként induló tárlatvezetés; a vendégeink felé nyújtott nagy gesztusnak érzem, hogy ezeket külön tárlatvezetési díj nélkül nyújtjuk ezen a napon, mindössze a belépőjegy áráért vehetnek részt azon – közölte az ügyvezető igazgató. Közlése szerint a nap különlegességét adja az a négy műtárgy is, amelyek eddig még sosem szerepeltek közönség előtt.

– A Gödöllői Királyi Kastély nemrég vásárolta meg azokat a portrépárokat, amelyeket nagyvonalúan úgy adott kölcsön erre a napra, hogy azokat még a saját kiállításában sem szerepeltette eddig –mondta el Fekete-Dombi Ildikó.

– A gyulai közönség szó szerint elsőként láthatja azt a két, nagyjából képeslap méretű ábrázolást, illetve a két hozzávetőleg egy méteres festmény, amelyek a császári párt ábrázolják.
Az egyedi ajánlatok mellett az Almásy-kastély egyéb izgalmas programokat is ajánl. Délután például egy különleges, bőrbarát festék segítségével – amely a hennánál is rövidebb idő alatt tűnik el a bőrről – azt a horgonyt is magukra festethetik az arra vállalkozók, amelyet Erzsébet királyné a vállára tetováltatott. Hirdetnek egy városi sétát is, amelyen Sisi és Ferenc József gyulai látogatásának útvonalát lehet végig járni, természetesen felidézve eközben a 166 évvel ezelőtti eseményeket. A kastély szokott gyertyafényes tárlatvezetése is az uralkodópár látogatására koncentrál majd ez
alkalommal és fotópont is várja a kastélyhoz érkezőket.

A Kastély Kávézó ezúttal is a Sisi ízlésének kedves italokkal és desszertekkel készül az Almásy-kastély időszaki kiállítása megnyitásának évfordulójára.

A részletes programsor megtalálható az Almásy-kastély weboldalán.

Egyéves a Sisi-kiállítás

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Május 20. (szombat)

Tárlatvezetések a Sisi-kiállításban óránként, tárlatvezetési díj nélkül (részvétel belépőjeggyel).
Először a nyilvánosság előtt két portrépár a császári párról, amelyek kiállításon még sosem szerepeltek.

Fotópont és dámanyereg kipróbálásának lehetősége a télikertnél.
A Kastély Kávézóban italok és desszertek Sisi szája íze szerint.

13.00-16.00 Bevállalod? – festesd magadra Sisi tetoválását! (díjtalan)

15.00 A császári párral Gyulán – séta Sisi és Ferenc József gyulai látogatásának útvonalán

(díjtalan)

gyülekezés 14.45-től a Kossuth téren, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium előtt

19.30 Gyertyafényes tárlatvezetés azon az útvonalon, amelyen Sisi járt a kastélyban 1857-ben

 

Nézze meg ezt is:

A költészetet ünnepelték a Pánczélban

  Hatodik éve rendeznek költészet napi programot a Pánczél Imre intézményben. A napokban az itt …