2024. április 28., vasárnap
FONTOS

A támogatott lakhatást erősítették Békéscsabán

 

Megkezdődtek a kivitelezési munkálatok Békéscsabán az Új Jövő Alapítvány új ingatlanjaiban és a meglévő támogatott lakhatásaiban az értelmi fogyatékossággal élő személyek számára.

Hamarosan minden igényt kielégítő lakóhelyek és alapszolgáltatások jönnek létre. A közel 1 milliárd forint értékű projekt nyitórendezvényét kedd délután tartották a megyeszékhelyen.

Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte, örömünnep a mai, hiszen a gondoskodó állam mutatja meg az arcát. Soha nem látott mértékben támogatja a kormány a fogyatékkal élő embereket.

Varga Tamás békéscsabai alpolgármester kiemelte, ebben az évben a következő időszakra szóló helyi esélyegyenlőségi programot elfogadta az önkormányzat, amelybe beépítették az autizmussal élők lakhatásának támogatását.

Tira Rozália kuratóriumi elnök, intézményvezető kiemelte, alapszolgáltatásban fogyatékos nappali ellátást, támogató szolgálatot és házi segítségnyújtást hoznak létre. Mindegyikben 50-50 embernek tudnak segítséget biztosítani.

Elhangzott, a lakók délelőttönként eljárnak dolgozni, akkreditált, illetve fejlesztő foglalkoztatásban vesznek részt. A délután folyamán ugyanazt csinálják, mint ép társaik, de közösen főznek a segítővel. Az egyik ház sajátossága, hogy állatokat tudnak tartani, így van emu, páva, kecske és tyúk is. Emellett konyhakerti növényeket termesztenek, melyeket gondoznak, és az összes ház körüli teendőt ellátják.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …