2024. február 23., péntek
FONTOS

Koncertek, kenyérszentelés: így ünnepelt Gyula a Várkertben

János Hajnalka népdalénekes produkciója vezette fel vasárnap délután, a gyulai várban rendezett kenyérszentelési ünnepséget, melyen öt egyház képviselője vett részt.

Görgényi Ernő polgármester a nemzeti ünnep történetét elevenítette fel, kitérve a kenyér, mint szimbólum megjelenésére, mellyel a kommunista hatalom Szent István kultuszát próbálta háttérbe szorítani.

Kovács Péter katolikus plébános, püspöki helynök emlékeztetett, a rendszerváltás óta először áldanak meg kenyeret, akkor ugyanis úgy határozott a plébániai tanácsosok testülete, hogy kenyérszentelés a már említett okok miatt nem lesz. De mivel azóta eltelt harminc év, mostmár örömmel áldja meg a város kenyerét.
A kenyeret Görgényi Ernő polgármester szegte meg, majd az ünnepség résztvevői kaptak belőle kóstolót.

A folytatásban a vár előtt a Téglás zenekar adott Szent István napi koncertet, majd az ünnepi műsorra a tószínpadon került sor.

Görgényi Ernő beszédében azt mondta, Szent István rácsodálkozna, ha ma látná országát, melyben a Fehér- és a Fekete-Körös nem hazánk közepén, hanem keleti szélén folyik egymásba. Az ország azonban minden nehézség ellenére most is létezik, mert Géza és István sziklára építette.

A program az Ismerős arcok koncertjével folytatódott, majd tűzijátékkal zárult.

Nézze meg ezt is:

Húsz éve szentelték püspökké Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspököt

Kiss-Rigó Lászlót II. János Pál pápa 2004. január 24-én pudenzianai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti …