2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Koncertek, kenyérszentelés: így ünnepelt Gyula a Várkertben

János Hajnalka népdalénekes produkciója vezette fel vasárnap délután, a gyulai várban rendezett kenyérszentelési ünnepséget, melyen öt egyház képviselője vett részt.

Görgényi Ernő polgármester a nemzeti ünnep történetét elevenítette fel, kitérve a kenyér, mint szimbólum megjelenésére, mellyel a kommunista hatalom Szent István kultuszát próbálta háttérbe szorítani.

Kovács Péter katolikus plébános, püspöki helynök emlékeztetett, a rendszerváltás óta először áldanak meg kenyeret, akkor ugyanis úgy határozott a plébániai tanácsosok testülete, hogy kenyérszentelés a már említett okok miatt nem lesz. De mivel azóta eltelt harminc év, mostmár örömmel áldja meg a város kenyerét.
A kenyeret Görgényi Ernő polgármester szegte meg, majd az ünnepség résztvevői kaptak belőle kóstolót.

A folytatásban a vár előtt a Téglás zenekar adott Szent István napi koncertet, majd az ünnepi műsorra a tószínpadon került sor.

Görgényi Ernő beszédében azt mondta, Szent István rácsodálkozna, ha ma látná országát, melyben a Fehér- és a Fekete-Körös nem hazánk közepén, hanem keleti szélén folyik egymásba. Az ország azonban minden nehézség ellenére most is létezik, mert Géza és István sziklára építette.

A program az Ismerős arcok koncertjével folytatódott, majd tűzijátékkal zárult.

Nézze meg ezt is:

Újra kiadták “A gyulai Józsefváros története” című kötetet

    Két témában tartott sajtótájékoztatót Gyulai Évszázadok Alapítvány és a Gyulai Városbarátok Köre. Durkó …