2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Békésben Gyula lett a japán kultúra központja

Idén is a város vezetése fogadta Otaka Masatot, Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét az immáron ötödik alkalommal életre hívott Japán napon.

Otaka Masato köszöntő beszédében kiemelte, 2020-ban érkezett Magyarországra, így megismerhette a magyar embereket. Ezidő alatt megtapasztalta, hogy mennyi lelkesedést és érdeklődést mutatnak a japán kultúra iránt. Ennek az egyik példája a gyulai esemény megszervezése, valamint az autentikus japán kert a könyvtár udvarán. Hozzátette, a japán embereket, művészeket, diákokat is mélyen érdekli a magyar kultúra. Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kiemelte, sok japán diák tanul akár a Magyar Táncművészeti Egyetemen, vagy a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Otaka Masato hangsúlyozta, bízik benne, hogy ez a japán nap tökéletes lehetőség minden résztvevőnek, hogy jobban megismerje a kultúrájukat, emellett találkozhassanak japán művészekkel, fellépőkkel.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, rengeteget tanulhatunk más, akár távoli kultúrák megismeréséből, főleg, ha olyan ősi kultúrába nyerünk bepillantást, mint amilyen a felkelő nap országáé. A gyulaiak kitüntetett figyelemmel fordulnak a japán kultúra és a japán nép felé. Ékesen bizonyítja ezt, hogy 2014, 2015, 2018 és 2022 után immáron 5. alkalommal rendez a város japán napot. A polgármester kiemelte, ez az első alkalom, hogy a rendezvény középpontjában egy japán város, Hirosima állt.

A nap folyamán a megjelentek betekintést nyerhettek többek között a kalligráfia, az origami és az ikebana művészetébe. Emellett Hirosimáról szóló videó, valamint japán hadihajók, papír makett kiállítás várta az érdeklődőket.

Nézze meg ezt is:

Elismerték Bánhegyi Róbert Jánost

  A napokban vette át Bánhegyi Róbert János főorovos a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepi díjkiosztón Szent-Györgyi …