2024. április 28., vasárnap
FONTOS

13. alkalommal sétálnak a mellrák ellen

Magyarországon még mindig emelkedik a daganatos megbetegedések száma, mindez igaz az emlődaganatokkal kapcsolatban is.

Hazánkban a mammográfiás szűrésekre két évente hívják be a nőket. Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente több mint ötezren szembesülnek a lesújtó diagnózissal. Korai felismerés esetén azonban akár teljes gyógyulásra is van esély.

Abban az esetben, hogyha bármilyen elváltozás mutatkozik, érdemes a háziorvost, a nőgyógyászt felkeresni, aki mammogárfiás, valamint ultrahangos vizsgálatra küld. A Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézménynél működő egészségfejlesztési iroda, valamint a védőnői szolgálat pályázott egy mulázsra, melynek szerepe van a megelőzésben.

Népegészségügyi szempontból is kiemelt jelentőségű a prevenció. A mellrák első tüneteinél a fájdalom nem jellemző, korai szakaszban csak az esetek körülbelül 10%-ában jelentkezik. A legfontosabb az idegentest-érzés, mert a szövetszaporulat kitapintható.

Szilágyi Edit, a Hídi séta – Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen elnevezésű rendezvény ötletgazdája 2010-ben talált a mellében egy csomót, majd az orvosok rosszindulatú melldaganatot állapítottak meg nála. A műtét után kemoterápián kellett részt vennie. Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy minden évben elmenjen szűrésekre.

A Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb feladata továbbra is az élet és az egészség védelme. Ennek érdekében immár 13. alkalommal rendezik meg a vármegye egyik legnagyobb figyelemfelhívó rendezvényét a Hídi séta – Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen elnevezésű eseményt. Az október 6-ai programon a lelki elsősegélynyújtásra helyezik a hangsúlyt.

Az eseményen lesz többek között elsősegélynyújtó bemutató, háziorvosi tanácsadás és szűrés, emellett lehetőség lesz véradásra is. Tóth Zoltánné kiemelte, a cél a prevenció, hiszen még mindig nem elég tudatosak az emberek. A mellrák elleni küzdelem jegyében a Kossuth téri szökőkút vize ismét rózsaszínre változik.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …