2024. április 29., hétfő
FONTOS

Megújulhat a gyulai várkiállítás

A Románia-Magyarország Interreg program nyílt felhívására nyújt be pályázatot Gyula és Nagykároly.

A békési fürdővárosban a várkiállítás, a partiumi megyei jogú településen pedig a Károlyi-kastélyban létrehozandó élményközpontú tárlat teljes körű felújítása a cél. Kedvező elbírálás esetén Gyula 1 millió 218 ezer euró támogatást kaphat, amihez 5 % önerő biztosítása szükséges.

A gyulai vár kiállítása rendkívül népszerű, százezer látogatót vonz évente a történelmi emlékhely, fogalmazott a kedd délutáni, rendkívüli testületi ülésen Görgényi Ernő. A tárlat a 2005-ös felújítás óta sokat változott, köszönhetően a kiállítást működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. szakembereinek. A polgármester elmondta, mindemellett eljött az ideje a kiállítás átfogó megújulásának, erre adódott most lehetőség.

Ha az irányító hatóság kedvező döntést hoz, megindulhat a tervezési szakasz és a kiállítás koncepciójának részletes kidolgozása.

A vár kiállítása interaktív elemekkel, apróbb kiegészítésekkel folyamatosan megújult az évek során, emelte ki Fekete-Dombi Ildikó, de a 21. századi elvárásoknak már nem felel meg.

A román- magyar európai uniós pályázat nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a fürdőváros kiemelt turisztikai vonzereje, a gyulai vár kiállítása megújulhasson.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …