2024. április 28., vasárnap
FONTOS

A tudomány, a kultúra és a sport világában barangolhattak a diákok

Első alkalommal rendezték meg a Cool-tour ifjúsági napot Békéscsabán.

A Barangolás a tudomány, a kultúra és a sport világában alcímet viselő rendezvény helyszíne a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kara volt. Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke kiemelte, a mai világban nagy szükség van olyan emberekre, akik a normalitást, valamint a hagyományos és jól bevált értékeket képviselik.

Mucsi Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta, az oktatás bármely színterét tekintve az oktatóknak és a diákoknak nem elegendő maga a tudás. Valamilyen típusú hit, szorgalom és becsületesség kell ahhoz, hogy a későbbiek folyamán emberek, keresett szakemberek legyenek.

Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora kiemelte, hangsúlyt fektetnek arra, hogy a versenyképes tárgyi tudás mellett közösséget építsenek. Ebből a szempontból tartják fontosnak a szerdai ifjúsági napot, hiszen többek között a természettudományok kellő megismerése is helyet kapott a rendezvényen.

A beszédeket követően Török Máté verséneklő Babits Mihály: Psychoanalysis Christiana című versét adta elő.

A szerdai rendezvény három fontos témát ölelt magába. A tudomány, a kultúra és a sport világából érkeztek szakemberek. Az egyik szekcióban a Burokban született emberiség – A HUNOR program és a környezetvédelmi kihívások az űrkutatási program keretében címmel Ferencz Orsolya miniszteri biztos, országgyűlési képviselő adott elő.

A másik szekció “A verséneklés, mint szakrális művészet” címet kapta Török Máté vezetésével.

A harmadik szekció “A sport nem csak edzettséget ad” címet kapta. Ezen Baji Balázs békéscsabai születésű világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó adott elő.

A szerdai eseményen mintegy 400 diák vett rész a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …