2024. április 27., szombat
FONTOS

A családok álltak a levéltár konferenciájának középpontjában

Minden ilyen esemény ünnep egy Gyula méretű város esetében – mondta péntek délelőtt, a levéltár őszi konferenciájának megnyitóján Görgényi Ernő.

Gyula polgármestere kiemelte, egy hasonló település életének nem szerves része egy tudományos konferencia, de itt más a helyzet, köszönhetően a Gál Ferenc Egyetemnek és a vármegyei levéltárnak, akik ismért aktuális témát választottak a tanácskozáshoz.

Azt már Sáfár Gyula, az intézmény igazgatója mondta el, hogy napjainkban egyre nagyobb teret nyernek a levéltári hétköznapokban azok a témák, melyek a Nemzedékek, nemzetsége, dinasztiák címet viselő konferenciának is az alapját képezték.

Balogh Dorottya révén a témák között szerepelt a két világháború között működő, gyulai iparoscsaládok története, így a Garay órásoké is. Erdész Ádám a családtörténet mély rétegeiről beszélt. Az eseményen szó esett a XIX. századi, Békés vármegyei tisztviselő dinasztiákról, a mezőberényi Hegedős családról, vagy a szabadkígyósi kastély vendégkönyvének számítógépes feldolgozásáról.
 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …