2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Ingyenes a vár időszaki kiállítása hatodikán

Díjtalanul tekinthető meg a gyulai vár időszaki kiállítása két alkalommal is, az aradi vértanúk emléknapja kapcsán.

Szeptember 15-én nyílt meg a gyulai várban a Kossuth Lajos elfogyott regimentje — a Honvédmenház és a ’48-as veterángondozás története Békés vármegyében című kiállítás. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum tárlata a rokkant honvédkatonákat gondozó intézmény történetén keresztül mutatja be az 1848-49-es honvéd utóéletet, az úgynevezett veterángondozást. A kiállítást az eredeti anyag szellemiségében, a helytörténeti momentumok felvillantásával egészítették ki a gyulai történészek.

Az egyébként várbelépővel látogatható Kossuth Lajos elfogyott regimentje című tárlat az október 6-i nemzeti gyásznapon díjtalanul tekinthető meg. Kiváló a vár nyújtotta lehetőség a honvédtiszti emlékhelynél megrendezésre kerülő megemlékezés résztvevői számára, hogy a veterángondozásról – az eddigieknél minden bizonnyal – bővebb ismereteket szerezzenek.

Az aradi vértanúk emléknapjához kapcsolódva, ugyancsak díjtalan a belépés a Honvédmenházról szóló tárlatra október 5-én. Délután fél háromtól a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze, Ress Zoltán, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. A szakmai előadást élő népzene egészíti ki, amely megidézi a forradalmi és szabadságharcos hangulatot katonanótákkal, katonakísérőkkel, keservesekkel.

A Kossuth Lajos elfogyott regimentje — a Honvédmenház és a ’48-as veterángondozás története Békés vármegyében című kiállítás október 5-én 14.30-tól, valamint október 6-án a teljes nyitvatartási időben díjtalanul tekinthető meg. A teljes várkiállítás belépőjeggyel látogatható.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …