2024. április 28., vasárnap
FONTOS

A tizenkettedik Hídi sétát rendezték Gyulán

A mellrák megelőzhető – erre hívta fel a figyelmet a napokban megrendezett, Hídi séta Gyulán.

A tizenkettedik alkalom fókuszában a lelki segítségnyújtás állt, mellette prevenciós előadások, szórakoztató programok is várták az érdeklődőket, de véradásra is volt lehetőség a Civil Szolgáltató Központban.

A tizenegy éves Schriffert Laura a barátnőjével érkezett a rendezvényre, ahol többek között azt is megtudta, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja. 2012 óta a Hídi séta elnevezésű programmal Gyulán is felhívják a figyelmet a megelőzés és a szűrések fontosságára. Péntek délután, a Civil Szolgáltató Központban kezdődő eseményen ezúttal a betegség lelki feldolgozása kapott kiemelt hangsúlyt, a témában előadást tartottak a zsúfolásig megtelt teremben.

Görgényi Ernő köszöntőjében kiemelte, bár évről-évre többet beszélünk a megelőzés fontosságáról, ugyanakkor a daganatos megbetegedésből eredő halál még mindig a vezető halálokok közé tartozik. A polgármester elmondta, a nők esetében az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, évente mintegy kilencezer új beteget diagnosztizálnak, és közel kétezren veszítik el az életüket emiatt, ezért is van kimagasló jelentősége a hasonló programoknak.

Az Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen elnevezésű rendezvény a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás, mondta Tóth Zoltánné, a programok összeállítása minden évben egy központi tematika köré épül.

A gyulai rendezvény arra hívja fel a figyelmet, hogy a prevenciós célú szűrővizsgálatok életeket menthetnek egy-egy korai stádiumban diagnosztizált daganatos betegség esetében, fogalmazott Párducz László. A Magyar Vöröskereszt vármegyei elnöke a Hídi sétát, mint szimbólumot emelte ki.

Szilágyi Edit, a gyulai Hídi séta ötletgazdája a szűrések fontosságáról beszélt nem csak a nők, hanem a férfiak esetében is.

A Világóránál a figyelem felhívó sétán résztvevőket zenei- és táncos produkciók várták.

A mellrák elleni küzdelem jegyében az idén is rózsaszínre változott a Kossuth téri szökőkút vize, ráirányítva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …