2024. május 3., péntek
FONTOS

Szüreteltek Németvároson

A németvárosi óvodások műsorával vette kezdetét a sváb szüreti mulatság, melynek különlegességét az adta, hogy először tarthatták meg a rendezvényt a közelmúltban átadott Máriás-házban.

Az idén huszadik alkalommal adták át a K. Schriffert-díjat, amelyet a sváb hagyományápolás- és közösségépítés terén kimagaslót nyújtók kaphatnak. Ebben az évben Gerebenics Jánosné Vencz Teréz vehette át az elismerést. Terike nénit meglepetésként érte az elismerés, aki elmondta, legtöbbet az apai nagymamájától tanult, ezt az örökséget igyekszik átadni a gyermekeinek és az unokáinak.

Az idei szüret minden tekintetben különleges a gyulai németség életében, fogalmazott Mittag Mónika, a Máriás-házban igazi otthonra talált a közösségük.

A szüreti programok összeállításánál minden korosztályra igyekeztek gondolni, emelte ki Mittag Mónika. Külön érdekessége a mulatságnak, hogy a szőlőtermesztéshez köthető sváb hagyományok bemutatása mellett, az új kemencét is felavathatták a frissen készült kelt buktával.

Az októberi mulatság visszaidézte azokat az időket, amikor a gyulai Németvároson minden háznál szüreteltek és megteltek a pincék az újborral.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …