2024. április 30., kedd
FONTOS

Eddig Békésben fizették ki a legtöbb előleleget a gazdálkodóknak

Október 16-ától Békésben is megkezdődött a gazdálkodóknak az előlegkifizetés.

Vármegyénkben 13.042 termelő nyújtott be egységes kérelmet, s október 24-éig, 9.224 gazdálkodónak 5,7 milliárd forint összegű előleget fizettek ki. Ezzel Békés vármegye országosan az első.

Az előleg maximális összege a teljes támogatás legfeljebb 70 százaléka lehet. Előleg csak azokban az esetekben fizethető ki, ahol adminisztratív, illetve a helyszíni ellenőrzés nincs folyamatban.

Az irányító hatóság határozta meg az előlegfizetéssel érintett támogatási jogcímeket és a kifizethető előleg maximális mértékét is. A fenntarthatóságot elősegítő alaptámogatás, az újraelosztó támogatás, illetve a termeléshez kötött támogatások közül az anyajuhtartás, hízottbika-tartás, tejhasznú tehéntartás, extenzív, valamint intenzív gyümölcstermesztés jogcímekben fizethető előleg. A támogatások tényleges összegét minden évben befolyásolja a forint/euró árfolyam. A közvetlen támogatások euróban meghatározott összegeit minden évben az Európai Központi Bank (EKB) szeptember utolsó munkanapján közzétett középárfolyama alapján számítják át forintba. Ez idén 389,5 forint/euró volt.

Az alaptámogatás előlege hektáronként legfeljebb 37.972 forint lehet. Az 1200 hektárnál kevesebb területtel rendelkező kis és közepes gazdaságok 150 hektárig többlettámogatást kapnak. Az újraelosztó támogatás keretében az első 10 hektár után legfeljebb 22.382, 10 és 150 hektár között pedig maximum 12.325 forint előleg fizethető hektáronként.

A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatási előlege egyedeként legfeljebb 8.092, a hízottbika-tartás támogatásban 17.782, míg a tejhasznú tehéntartás esetén 90.487 forint. Az extenzív gyümölcstermesztés támogatást igénylő gazdálkodók hektáronként legfeljebb 52.182 forint előlegre számíthatnak, az intenzív gyümölcstermesztés esetében ez legfeljebb 99.340 forint.

Az előlegfizetési időszak november 30-án lezárul, december 1-től a részfizetési időszak következik.

Forrás: Békés Vármegyei Kormányhivatal

Nézze meg ezt is:

A szablyavívást is népszerűsítették a Szent György napi vásáron

  Alaposan megmozgatták a gyerekek a rutinos vívónak látszó Juhász Jánost, aki bajvívásra tanította az …