2024. április 27., szombat
FONTOS

Novemberben már elkezdődött a madarak etetése

Novemberben már elkezdődött az az időszak, amikor az emberek jelentős része, valamint egyre több óvoda, iskola elkezdi etetni a madarakat.

Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető kiemelte, a lombokon még látszik, hogy jó az idő, de hamarosan megérkezhet a tél, amikor a madarak tömegesen jelennek meg. Az énekesmadarak, cinege-, valamint pintyfélék, sármányok csapatokba verődve repülnek be a városokba.

Boldog Gusztáv kiemelte, hogyha elkezdjük etetni a madarakat, akkor körültekintőnek kell lennünk. Fontos, hogy a megfelelő táplálékot kell kihelyezni. Ezek praktikusan az olajos magvak. Állati zsiradékot, szalonnát, faggyút is ki lehet tenni, de ez mindig fűszer, sómentes legyen. Amennyiben romlandó ételt teszünk ki, akkor ezzel csak árthatunk.

A természetvédelmi őrkerület-vezető kiemelte, amennyiben madáretetőt szeretnénk készíteni, akkor olyat ne csináljunk melynek az aljában rendszeresen megáll a víz. Abban hamar megromlik a takarmány. Boldog Gusztáv hangsúlyozta, az ablaketetőket tudja ajánlani a köznevelési intézmények esetében, így tudjuk leghamarabb megkülönböztetni a fajokat.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …