2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Elérkezett a faültetések ideje

Az idei vénasszonyok nyara elhúzódott, hosszú és enyhe az évszak még november elején is.

Az őszi kerti munkák vége egyben a faültetési időszak kezdetét is jelenti, legyen szó dísz- vagy gyümölcsfáról, hívta fel a figyelmet Pomázi Ferenc kertészmérnök. Érdemes körültekintően növényt választani és betartani néhány alapvető gondozási művelet, a növények rövid időn belül meghálálják mindezt.

Az enyhe ősz egyik hozadéka, hogy több idő marad a frissen ültetett növények gondozására és ápolására a fagymentes időszakban. Az utolsó őszi hónap a faültetések optimális időszaka, ekkora a kert körüli munkák lassan befejeződnek, és megkezdődhet a faültetés a díszkertekben és a gyümölcsösökben egyaránt, emelte ki Pomázi Ferenc. A mai modern kertészkedésben már jellemzően földlabdás és konténeres növények vannak, ami kitolja az ültetési határokat. A kertészmérnök elmondta, mire kell és érdemes figyelni egy-egy fa ültetésekor.

A konténeres növényeket könnyebb ültetni, kisebb gödröt ásva, és könnyebb az átteleltetésük is a szabadgyökerű fákkal szemben. Gondot kell fordítani a növények tápanyagellátására is, a legjobb az érett trágya használata, hangsúlyozta Pomázi Ferenc. A szakember egy mára elfeledett, a Kárpát-medencéből származó növényvédelmi szokásra hívta fel a figyelmet.

A kertkedvelők hajlamosak túlültetni, zsúfolttá tenni nem csak a díszkerteket, de a gyümölcsösöket is. A szakember javaslata a jól átgondolt, szellős ültetés, hogy ne csak szép, hanem rövid időn belül gyümölcsöző kertünk is legyen.

 

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …