2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Erkel Ferenc születésének évfordulóját ünnepelték

A Nógrád vármegyei Szécsényből érkezett Gyulára az ottani Erkel Ferenc Vegyes Kar, hogy más programok mellett tagjai részt vegyenek a gyulai, Erkel Ferenc születésének évfordulójához kötődő programokon.

A péntek délután a jeles zeneszerző szülőházában rendezett programon is ők énekelték el a Himnuszt, majd rövidebb ünnepi műsort adtak.

Mint ismert, a Himnusz gyulai születésű zeneköltője ezen falak között látta meg a napvilágot 1810. november hetedikén. Innen indult pályája, mely során a magyar zenetörténet korszakos alakjává vált. Ő teremtette meg a nemzeti ébredés időszakában a hazai operát, megzenésítette a Himnuszt, vezetésével alakult meg 1853-ban a Filharmóniai Társaság. Közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál , amelynek ezután tíz éven át igazgatója és zongoratanára volt. Az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatói tisztségét is viselte.

Erkel Ferenc olyan zenei örökséget hagyott maga után, hogy a szécsényi kórus tagjai is rendre műsorra tűznek egy-egy darabot, illetve olyan programokat is szerveznek, melyek fő szervező erejét Erkel Ferenc munkássága adja.

Az eseményen Kónya István alpolgármester méltatta Erkel Ferenc munkásságát. Kitért arra, hogy Erkel egész Magyarország szempontjából jelentős életművet hagyott maga után. Somogyvári Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke kiemelte, vannak pillérek a magyar zenetörténetben, Erkel Ferenc munkássága ilyennek nevezhető.

A programok az Erkel Ferenc emlékháznál a koszorúk elhelyezésével zárultak.
 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …