2024. április 29., hétfő
FONTOS

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szerveztek konferenciát Békéscsabán

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szerveztek konferenciát szerda délelőtt a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán.

Dux László rektor az eseményen kiemelte, a tudást, a tudományt, a tanulást, valamint a tanítást ünnepeljük ezzel a rendezvénnyel évről-évre. A nap alkalmat teremt arra, hogy az újabb kérdésekre közösen keressék meg a választ.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, több olyan magyar kutató, tudós van, akik maradandót alkottak.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat idén ünnepli 27. évfordulóját. Minden év novemberében emlékezhetünk a hazai tudományos örökségre és az elkötelezett kutatókra. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója az eseményen kiemelte, a programsorozattal együtt ünnepeljük a tudás és az innováció örök erejét. Az idei tudománynapi eseménysorozat világviszonylatban is különös fényben ragyog, hiszen nemrég két magyar kutató is a világ legnagyobb tudományos szakmai elismerésében, Nobel-díjban részesült.

A Tudomány: Válaszok a globális kihívásokra című konferencián Janka Ferenc, a Gál Ferenc Egyetem rektorhelyettese kitért arra, hogy Ferenc pápa kívánsága az volt, hogy minden katolikus és más egyetem az egyetemesség és a szabadság központja, a minden embert szolgáló humanizmus termékeny műhelye és a remény laboratóriuma legyen.

Az eseményen elhangzott, a szerdai rendezvény abból a szempontból is különleges, hiszen első alkalommal szervezték meg a tudománynapi ünnepet valamennyi Békés vármegyei telephellyel rendelkező felsőoktatási intézménnyel, vagy a vármegye fejlesztésében érdekelt egyetemmel, mely intézmények mindegyikével saját együttműködési megállapodása is van a Békés Vármegyei Kormányhivatalnak.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …