2023. december 3., vasárnap
FONTOS

Gyorsabb diagnózist tesz lehetővé az új berendezés a Nukleáris Medicina Osztályon

Új készülékekkel gazdagodott a közelmúltban a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Nukleáris Medicina Osztálya.

Az új dózismérő, a pajzsmirigy kis dózisú jódterápiájához szükséges felületi aktivitásmérő és sugárvédelmi eszközök érkeztek. A program legjelentősebb eleme egy nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő készülék, a SPECT/CT berendezés. Ez a széleskörű felhasználásra alkalmas berendezés nagy szerepet játszik a betegségek korai és pontosabb felismerésében.

A Nukleáris Medicina osztályon a diagnosztika mellett terápiás beavatkozásokra is van lehetőség. Bakos Magdolna osztályvezető főorvos elmondta, mások mellett ambuláns jódterápiát végeznek pajmirigy túlműködésben szenvedő betegeknél, ők sugárzó jódot kapnak. A képen látható berendezés pedig abban segít, hogy pontosan meghatározzák a meghatározhatják az alkalmazandó mennyiséget.

Bakos Magdolna elmondta, a betegek gyakran megijednek attól, hogy egy sugárzó anyaggal történő vizsgálatra érkeznek, ugyanakkor ez az eljárás teljesen biztonságos. Az izotóp vizsgálatok sokkal kevésbé terhelik a szervezetet, mintha röntgennel dolgoznának.

Nézze meg ezt is:

A legjobb mézeket értékelte a csúcszsűri Gyulán

  Pénteken Gyulán értékelte az első két után maradt legjobb mintákat a decemberi, gyulai mézverseny …