2024. április 27., szombat
FONTOS

Megnyílt a Benczúr kiállítás

Csütörtök délután megnyílt a magyar historikus festészet nagy alakját, Benczúr Gyula művészetét bemutató tárlat a Kohán Képtárban.

Az emlékkiállításon a festőművész jelentős alkotásai mellett, a személyes tárgyait is láthatja a nagyközönség a jövő év tavaszáig.

Az Erkel Ferenc Vegyes Kar előadása nyitotta meg csütörtök délután, a Kohán Képtárban Benczúr Gyula munkásságát felölelő tárlatot. A nyíregyházi Jósa András Múzeum jóvoltából Gyulára látogató kiállítás az ikonikus festő jelentős alkotásait és személyes tárgyait is bemutatja a következő hónapokban.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Galériában található a legnagyobb Benczúr-gyűjtemény, közvetlenül után a nyíregyházi Jósa András Múzeum őrzi a festőművész hatvankettő alkotását, mondta Rémiás Tibor. Nemrégiben született az a döntés, hogy vándorkiállítás formájában is bemutatkozik a nyírségi, állandó kiállítási anyag mintegy fele, így negyedik állomásként a gyulai művészetkedvelők is megismerhetik az érdeklődők a térség nagy szülöttjét.

Benczúr Gyula a magyar akadémikus festészet egyik legrangosabb képviselőjeként számon tartott művész, hangsúlyozta Madár Ximena. A festőfejedelem művészete nagyon egységesnek mondható, teljesen mentes volt a kor divatos irányzataitól, konzekvensen ragaszkodott a maga által értékesnek vélt stílushoz. A művészettörténész kiemelte, Benczúr művészete harmonikusan illeszkedik nem csak a Kohán Képtár miliőjébe, hanem a múzeum természeti környezetébe is.

Az esztétikai élmény mellett, a Benczúr Gyula kiállítás megidéz egy olyan korszakot, amelyre valamennyi magyar szívesen emlékszik vissza, emelte ki Görgényi Ernő. A dualizmus korszakát a prosperitás jellemezte, a gazdaság is fejlődött és ennek következtében a kultúra is gyarapodott. A polgármester elmondta, ebben az időszakban egyre többen engedhették meg maguknak, hogy képzőművészeti alkotásokat vásároljanak és országszerte erősödő igény mutatkozott múzeumok építésére is. A ma, Kohán Képtárként ismert kiállítóhely Békés vármegye első állandó múzeumaként 1895-ben épült, ezért is van különös jelentősége a Benczúr Gyula emlékkiállítás létrejöttének.

A Benczúr Gyula emlékkiállítás március 3-áig várja Gyulán a művészetkedvelőket, majd Erdélyben folytatja vándorútját a kiemelt jelentőségű tárlat.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …