

December második hétvégéjén immár 14. alkalommal a méz fővárosává válik Gyula.
A közeledő Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál kapcsán a 3Témában Árgyelán Jánossal és Hajdú Tiborral a rendezvényről, az idei méhészeti évről és az ágazatot sújtó problémákról beszélgettünk.
Az adventi időszak második hétvégéjén a méz veszi át a főszerepet a fürdővárosban. A kétnapos, Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál egyben a méhészeti szakma képviselőinek ünnepe is. Az évek óta töretlenül népszerű mézverseny, a szakmai előadások, a tematikus bemutatók és a csatolt programok is azt mutatják, hogy a hazai méhészeti ágazat szereplői optimisták a jövőre nézve. Hajdú Tibor mindemellett hangsúlyozta, a globálisan tapasztalható mézpiaci válság hatással van a hazai termelésre is.
Nemrég született agrárminisztériumi döntés arról, hogy januártól újfajta jelölést kell alkalmazni a hazai polcokon megjelenő mézek esetében, mondta Hajdú Tibor. Eddig is kötelező volt megjelölni a származás helyét, jövőre viszont már azt is fel kell tüntetni, hogy pontosan melyik országból származik a termék. Árgyelán János hangsúlyozta, ez a szabályozás nagyban segítheti a jövőben a vásárlói döntést, hiszen rendkívül nehéz megállapítani egy-egy mézről az eredetiségét.
A méhészeti szakemberek a kiváló minőségű magyar mézek fogyasztására biztatnak, amelyek egész tárházát kóstolhatják a december 8-9-e között megrendezett gyulai mézfesztiválon az érdeklődők.