2024. április 29., hétfő
FONTOS

A gyulai cukrászat történetét dolgozták fel

Kedd délután, teltházas érdeklődés mellett mutatták be a városi könyvtárban a Gyulai Évszázadok Alapítvány legújabb kötetét.

A gyulai cukrászat történetét feldolgozó könyv egészen napjainkig enged bepillantást a térség édesipari tevékenységébe.Az egyetemes, a magyar és a gyulai cukrásztörténet is kirajzolódik abból a kötetből, amelyet nagy érdeklődés mellett mutattak be kedden, a könyvtárban. A gyulai cukrászatról című könyv a Gyulai Évszázadok Alapítvány legújabb kötete. A témaválasztás alapgondolata Görgényi Ernő polgármesternek köszönhető, aki a Százéves Cukrászda kapcsán vetette fel mindezt, emelte ki Durkó Károly. Az ötletet továbbgondolva született meg a gyulai cukrásztörténetet részletesen bemutató könyv tematikája, külön fejezetet szentelve a Százéves Cukrászdának.

Először ragadott tollat Durkó Áron a könyv első fejezetének megírásakor. Az édesapja nyomdokaiban haladó fiatal elmondta, megtisztelő, ugyanakkor izgalmas feladat volt számára a témafeldolgozás.

Másfél éves kutatómunka előzte meg a cukrásztörténeti könyv megjelenését, mondta Székely Árpád. A kötet egyik írója és szerkesztője kiemelte, az anyaggyűjtés elején az okozott fejtörést, hogy ennek a területnek nincs, vagy csak nagyon kevés irodalma van. Elindulni úgy lehetett, hogy fel kellett kutatni a rokonokat, gyerekeket, unokákat, akik szívesen megosztották az emlékeiket.

Balogh Dorottya, Durkó Áron, Durkó Károly és Székely Árpád közös munkája sokakban ébreszt gyermekkort és múltat idézi emlékeket, de a részletgazdag kidolgozás által megszólítja napjaink fiataljait is.

Nézze meg ezt is:

Máltai tanulmányúton járt a GFE delegációja

  A napokban tért haza Máltáról a Gál Ferenc Egyetem gyulai karának három oktatója, akik …