2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Megnyílt a Munkácsy-kiállítás

Csütörtök este megnyílt az Almásy-kastély történetének eddigi legjelentősebb tárlata, Munkácsy: a sikersztori címmel.

A festőóriás életét az első ecsetvonástól a világhírnévig végigkövető tárlatot december 8-ától kezdve, több mint egy évig láthatja a nagyközönség a gyulai kiállíltóhelyen.

Munkácsy: a sikersztori címmel nyílt időszaki kiállítás csütörtök este az Almásy-kastélyban. A látogatóközpont történetében mérföldkőnek tekinthető tárlat a festőgéniusz munkásságát a 21. századi technológia segítségével és a mesterséges intelligencia felhasználásával mutatja be.

Munkácsy Mihály életének nagyon komoly Békés vármegyei vonatkozásai vannak, emelte ki Kovács József. A festőművész életútját ismertetve a képviselő elmondta, szülei elvesztése után került Békéscsabára, majd később Gyulára.

szinkron Kovács József

A gyulai várkert és kastélypark a város spirituális központjának tekinthető, egy tér, amelyet áthat a hely szellemisége, fogalmazott Görgényi Ernő. Nem véletlen, hogy hat évtizede szolgál a Gyulai Várszínház helyszínéül, mint ahogy az sem, hogy Erkel Ferenc is itt komponálta több művét. A polgármester kiemelte, Munkácsy sorsa is ebben a térben fordult a művészet felé.

szinkron Görgényi Ernő

A 19. századi magyar művészet iránt töretlenül nagy az érdeklődés, emelte ki Prágai Adrienn. A korszak népszerűségét olyan művészettörténeti momentumok adják, mint például a kiállítások, az első műkritikák megjelenése, és olyan történelmi tényszerűségek, amelyre a művészek az akademizmus szigorával reagáltak. A művészettörténész hangsúlyozta, az, hogy a 19. században fej-fej mellett haladt az egyetemes és a magyar művészettörténet, nagyban köszönhető Munkácsy Mihálynak.

szinkron    Prágai Adrienn

A békéscsabaiak és a gyulaiak is magukénak érzik Munkácsyt, mondta Gyarmati Gabriella. A tárlat kurátora kiemelte, a Munkácsy-kultusz a térségben már 1874-ben kialakult, és egészen napjainkig fennmaradt.

szinkron    Gyarmati Gabriella

A Munkácsy Mihály művészetét bemutató tárlat több mint egy évig, 2025. január 5-ig látogatható a gyulai Almásy-kastélyban.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …