2024. május 4., szombat
FONTOS

Megújul Békéscsabán a Gyulai út 1. szám alatti, volt tervező iroda épülete

Az ingatlan 2012 előtt ezt a funkciót töltötte be és a Békésterv irodái kaptak benne helyet. 2014 óta több alkalommal próbálkozott a Békés Vármegyei Önkormányzat az épület tulajdonjogának megszerzésével.

Ennek az volt az oka, hogy uniós forrásból abban az esetben tudták volna felújítani, hogyha legalább 51 százalékos tulajdonba kerülnek. A 2014-2020-as európai uniós ciklusban nem jártak eredménnyel, ezt követően pedig már sikerült áttörni a falat.

A Munkácsy-negyedben található ingatlan állapota hosszú ideje méltatlan környezetéhez, vagyis minél hamarabb renoválásra volt szükség. Egy olyan energetikai pályázatot kerestek, mellyel kívül-belül megújulhat a három szintes épület. A homlokzat felújítása mellett szigetelni is fogják az ingatlant. Megújuló energia felhasználására törekednek, így napkollektorok és napelemek kerülnek a tetőre. Zalai Mihály kiemelte, a mostani energiaárak mellett különösen fontos az épület üzemeltethetősége. Az elnök úgy fogalmazott, reméli, hogy Békéscsaba belvárosának vizuális színvonalát növeli a jövőben az épület.

Tavaly december 6-án adták át a vállalkozónak a területet, a munkálatok már elkezdődtek. A vas, illetve alumínium árnyékolókat már leszedték az épületről. A tervek szerint 2024 augusztus végére készül el az ingatlan, ezt követően költözhetnek vissza azok az irodák, melyek helyet foglaltak benne. Zalai Mihály kiemelte, ezt követően tárgyalnak majd arról, hogy milyen új funkciókkal bővítsék az épületet.

 

Nézze meg ezt is:

Több épület felújítását jelentette be Soltész Miklós Gyulán

15 millió forintot biztosít a Kossuth téren található Szentháromság kápolna tornyának műemléki felújításához a Miniszterelnökség …