2024. május 3., péntek
FONTOS

Új kötetek és sok program: erre készül idén a levéltár

Két új kötet jelent meg a közelmúltban a Békés vármegyei levéltárhoz köthetően.

Erdész Ádám szerkesztésében Márki Sándor naplóinak negyedik kötete látott napvilágot, az intézmény nyugalmazott igazgatója Szegeden tartotta a könyvbemutatót. A Gyulai Zsidó alapítvány és az önkormányzat együttműködésében adták ki azt a tanulmánykötetet, mely a Közösségek és Örökségek címet viseli, és a gyulai konferencia előadásainak az összefoglaló kiadványa. Az eseményen a Békés vármegyei előadók mellett az ország minden részéről érkeztek kutatók. Sáfár Gyula a békési zsidóság ingatlanainak a sorsával foglalkozott.

Az idei évben két, esetleg három kötet megjelenése formálódik. Tervben van a békéscsabai, középkori konferencia tanulmányinak kiadása, Németh Csaba Kerecsényi életrajza, illetve szintén Németh Csaba dolgozta fel Maróti László életrajzát.

A levéltár több programra is készül 2024-ben, ezek közül az egyik legfontosabb a hagyományos, gyulai konferencia, de emellett két nagyobb esemény is körvonalazódik. Már most tervezik a Múzeumok éjszakáját és a Kutatók éjszakáját, de a nyári és az őszi rendezvények előtt már januárban útra kelnek a levéltár szakemberei, hiszen egy országos közművelődési program révén Kondoroson, Csorváson és Csabaszabadiban tartanak levéltárbemutató előadást, klubfoglalkozást, utóbbi helyszínen pedig gyűjtőterületi nap is várja az érdeklődőket.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …