2024. május 3., péntek
FONTOS

4 milliárd 400 millió forint összegű közcélú beruházást valósított meg 2023-ban Gyula

Sorra vette a tavalyi év gyulai fejlesztéseit az újévi fogadáson Görgényi Ernő.

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat nyertes pályázatainak köszönhetően 4 milliárd 400 millió forint összegű közcélú beruházást valósított meg 2023-ban, ezen felül a Gyulai Várfürdő állami pályázati támogatásból 1 milliárd forintos fejlesztést kezdett el.

Az évértékelőn elhangzott, Gyulán a helyi gazdaság elképzelhetetlen turizmus nélkül. A gyulai turizmus pedig elképzelhetetlen a műemlék épületek nélkül. Az egykori alispáni lak új funkciót kapott, játszóház várja ott a gyerekeket. A polgármester hangsúlyozta, a Százéves – Reinhardt Cukrászda a város egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai attrakciója, ezért volt elengedhetetlen a mellette lévő Ladics-házzal együtt a felújítás és korszerűsítés.

Görgényi Ernő kiemelte, 2010-ben azt mondta, hogy a gyulai turizmus mellett az ipart is fejleszteni kell. Ez ügyben is nagyot léptek előre 2023-ban. A legnagyobb áttörést az Airbus alkatrészgyárának megépítése jelentette.

Görgényi Ernő kiemelte, 2023-ban tovább nőtt a város turizmusának teljesítménye. Nőtt a vendégéjszakák száma a 2022-es évhez képest is, a tavalyi 600 ezer vendégéjszaka több, mint a pandémia előtti utolsó éves – az addigi csúcsnak számító – 2019-es adat. 2010-ben pedig még csupán 276 ezer vendégéjszakát töltöttek Gyulán a turisták, azaz kevesebb, mint a felét a tavalyinak.

A polgármester beszédében hangsúlyozta, I. Ferenc király kétnapos látogatást tett Gyulán 1807-ben. Az új- és legújabb kori krónikák ezen kívül csak egy olyan államfői látogatást jegyeztek fel, amikor az államfő itt is szállt meg.

Görgényi Ernő kiemelte, az idén kilencedik alkalommal tartunk Magyarországon általános önkormányzati választást. A polgármester úgy fogalmazott, ő és a csapata készen áll a megmérettetésre, és készen áll arra is, hogy ha a gyulai választók többsége negyedjére is bizalmat szavaz nekik,  akkor tovább folytassák a gyulai polgárokat szolgáló önkormányzati munkát.

A szombat esti, városházi eseményen a Pro Mecenatura Urbis Gyula elismerő címet a CZ Mérnöki, Tanácsadó, Lebonyolító és Kivitelező Iroda Kft ügyvezetője, Csipai Zoltán vehette át.

Az estet Heincz Gábor koncertje tette teljessé.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …