2024. május 3., péntek
FONTOS

A malenkij robot áldozataira emlékeztek Gyulán

Vasárnap délelőtt, a hetvenkilenc évvel ezelőtt “malenkij robot”-ra elhurcolt gyulaiakra emlékeztek a németvárosi Szent József templomban.

A többségében német származású ötszázötven emberből hatvannégyen soha tértek haza.

Hálaadó szentmisén emlékeztek vasárnap délelőtt a németvárosi Szent József templomban a szovjet kényszermunkára elhurcolt, többségében német származású gyulaiakra. A szentmisét Tapodi Krisztián káplán mutatta be.

Aradszky Anna egy túlélő naplójából olvasott fel részleteket.

1945 január 10-én délben, egy több marhavagonból álló vasúti szerelvény indult el a Donyec-medencei szénbányák felé másfél ezer emberrel, köztük ötszázötven gyulaival, fogalmazott Görgényi Ernő polgármester. Hatvannégy gyulai német sosem térhetett haza, ők az egykori lágerek mellett alusszák örök álmukat.

A rendszerváltás óta nyilvánosan fejet hajthatunk az áldozatok szenvedéseire emlékezve és a túlélést biztosító életerejüket, Isten hitüket tisztelve, emelte ki a polgármester. Ma is ezt tesszük, kegyelettel emlékezünk rájuk.

A templomi programok után a résztvevők az Apor téri emlékműnél helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …