2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Gondoskodnak a vadak etetéséről

A hideg idő beálltával folyamatosan etetik a vadon élő állatokat a Pejrét Vadásztársaság mintegy kilencezer hektáros területén. Ebben az időszakban több száz mázsa etetőanyagot használnak fel, hogy a vadállomány túlélje a téli időszakot.

A vadak téli etetése elengedhetetlen azokban a hónapokban, amikor a természetben kevesebb élelmet találnak az állatok. A vadásztársaságoknak, így a Pejrét Vadásztársaságnak is ez az egyik legfontosabb feladata, fogalmazott Pauló Mátyás vadőr. A társaság mintegy kilencezer hektáros területén harminchét nagyvadetető és hatvanhét apróvadetető van a madarak számára. A vadőr elmondta, egy átlagos télen több száz mázsa élelmet helyeznek ki ezekbe; cukorrépából több, mint kétszáz mázsát, kukoricából 100-150 mázsát, aprómagvakból közel 200 mázsát és mintegy 3-400 kisbálás szénát.

A már az ősz végén megkezdett vadetetést folyamatosan kell végezni tavaszig, hangsúlyozta Pauló Mátyás. Az állatok számítanak az élelemre, és az is előfordulhat, hogy az utolsó erejüket összeszedve mennek a jól ismert etetőhelyre. A vadőr elmondta, az állatok folyadékpótlásáról viszont nem kell télen gondoskodni.

A Pejrét Vadásztársaság szakemberei sokat tesznek azért, hogy a vadállomány átvészelje tavaszig a téli hónapokat, egyensúlyt teremtve ezzel ember és természet között.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …