2024. április 29., hétfő
FONTOS

Rekord évet zárt az agrárium Békés vármegyében

Több tekintetben is kimagasló évet zárt az agrárium Békés vármegyében – jelentette ki Takács Árpád a péntek délután, Békéscsabán megtartott sajtótájékoztatón.

A főispán több más mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben működő gazdálkodók jóval nagyobb összegű támogatáshoz jutottak, mint az azt megelőző esztendőben.

A főispán kitért arra is, hogy a folytatódó erdőtelepítések mellett megerősödött a korszerű, drónos növényvédelmi képzés, továbbra is nagy hangsúlyt kap a GMO mentesség, és folytatódott az iskolagyümölcs program.

A kormányhivatal agrárfőosztályán belül működik egy olyan, korszerű vetőmaglabor, amely három vármegyében látja el tevékenységét, a rizs-fonálféreg vizsgálatokat egyedül ez a labor végzi az egész országban. A hazai vetőmagok 40 százalékát is itt ellenőrzik a szakemberek.

Takács Árpád felidézte a madárinfluenza elleni védekezést. A kór rohamos gyorsasággal terjedt, összesen 24 gazdálkodót érintve közvetlenül. Az érintettek 1,5 milliárd forintos kárenyhítésre számíthatnak.

Kozsuch Kornél, az agrárkamara vármegyei vezetője elmondta, a tavalyi év csapadék szempontból a 2022-es aszály után elfogadható volt, de így sem lehetett felhőtlen az örömük. Kozsuch Kornél hangsúlyozta, a kormányhivatallal közösen igyekeztek a támogatási igénylésekről minden információt eljuttatni a gazdákhoz, egy roadshow során lényegében minden második Békés vármegyei településre eljutottak. A legnagyobb számban beadott jó igényléseknek köszönhetően Békés vármegyei gazdák kapták a legnagyobb mértékű előleget és kifizetést.

A sajtótájékoztatón Takács Árpád jelentette be, hogy január huszonötödikén, csütörtökön Főzz és segíts címmel szerveznek programot a Csaba Parkban. Ezen az eseményen bemutatják a vármegyei nemzetiségek konyháját és kultúráját, illetve a vármegyei és települési értékeket.

A csütörtöki program középpontjában a farsangi fánk lesz. Ehhez 50 kg lisztet, 25 liter tejet, 3 kg élesztőt és 20 kg baracklekvárt használnak fel, vagyis több, mint ezer darabot készítenek.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …