2024. április 29., hétfő
FONTOS

A magyar kultúrát ünnepelték Gyulán

A Himnusz hangjaival kezdődött a magyar kultúra napi esemény Gyulán.

A szombati, a Vigadóban megtartott rendezvényen Görgényi Ernő polgármester köszöntő beszédében kiemelte, Gyula, a kultúra magyar városa mindig hűséges és méltó volt e címhez. Az azóta is tartó folyamat a XIX. század második felében indult el, amelynek eredményeként megszületett a közösségi kultúra és annak intézményrendszere a fürdővárosban. 1868. szeptember 8-án Mogyoróssy János aláírta adománylevelét, melyben a városnak ajándékozta könyv-, térkép-, érem- és fegyvergyűjteményét. Egyszerre téve le ezzel a mai könyvtár és a múzeum szimbolikus alapkövét is.

A polgármester kiemelte, a gyulai önkormányzat a város méretéhez és bevételeihez képest legalább egy számmal nagyobb kulturális intézményrendszert működtet. A vármegyében a gyulai önkormányzat tartja fenn a legtöbb kiállítóhelyet, intézményt és kultúra közvetítőt. Többet, mint a hasonló nagyságú, sőt nálunk nagyobb településeket is. Görgényi Ernő hangsúlyozta, erről a gazdagságról, szellemi pezsgésről lemondanunk nem lehet.

A köszöntőt követően két évfordulóról is megemlékeztek a rendezvényen. Az egyik, hogy Wenckheim Krisztina 175 évvel ezelőtt, a másik pedig az, hogy Göndöcs Benedek 200 évvel ezelőtt született.

A két évforduló tiszteletére Göndöcs Benedek beszéde hangzott el, amelyet gróf Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina esküvőjén mondott el.

Az ünnepség a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertjével folytatódott, ahol Weiner: Farsang, Weiner: Románc, Kodály: Marosszéki táncok, valamint Dohnányi: Szimfonikus percek című művét adták elő Dubóczky Gergely karnagy vezényletével.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …