2024. április 29., hétfő
FONTOS

Bay Zoltánra emlékeztek a Magyar Radarcsillagászat Napján

A gyulavári Bay Zoltán általános iskola nyolcadikos tanulói is megemlékeztek kedd délelőtt, a Magyar Radarcsillagászat Napján.

Mint ismert, 1946-ban, vagyis 78 évvel ezelőtt ezen a napon végezte el történelmi jelentőségű holdradar kísérletét a Gyulavári születésű Bay Zoltán által vezetett csapat.

A nemzetközi hírnevet szerző, de magát mindig magyarnak tartó Bay Zoltán pályafutását Veresné Petrás Márta idézte fel. Kónya István alpolgármester azt mondta, Bay Zoltán életét a felfedezéseknek és a fizika világának szentelte, ugyanakkor emberként is példát mutatott. Az eseményen megjelent Márki-Zay Lajos fizikus, a Bay Zoltán életmű kutatójaként sokat tett a jeles tudós életművének megőrzéséért, ismertebbé tételéért.

Bay Zoltán holdradar kísérlete révén sikerült a Holdra radarjelet küldeni és a visszavert jelet érzékelni. A magyar fizikus nevéhez fűződik emellett a fénysebességre alapozott méterdefiníció és a fotoelektron-sokszorozó, de őt tartják az űrkutatás aktív korszakának megalapozójának is.
 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …