2024. április 29., hétfő
FONTOS

A biztonságos internet használatára hívja fel a figyelmet a rendőrség

Február ötödikén, egy nap alatt hatan tettek bejelentést internetes csalásról Békés vármegyében.

Volt, akinek örökséget ígértek, ezért fizetett, más egy jó befektetés reményében utalt el milliókat. A bűncselekmények közös jellemzője, hogy a károsultakkal az ismeretlenek telefonon, interneten tartották a kapcsolatot, illetve hogy ezekre a csalási formákra, a megelőzés lehetőségeire a rendőrség már többször felhívta a figyelmet. A hat esetben a károsultak összesen több mint 19 millió forintot veszítettek. A rendőrök a bankokkal együttműködve mindent megtesznek azért, hogy a csalásokat felderítsék és a kárból minél több megtérüljön.

Deák Sándor, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója arra hívta fel a figyelmet, az internetes csalások az utóbbi időben nagyon elterjedtek. Ezen belül a nigériai típusú, romantikus csalások, amelyek szerelmet ígérnek. Az érzelmekre hatva próbálnak becsapni embereket.

A mindennapok mellett február elején még nagyobb hangsúlyt fektet a rendőrség arra, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos internet használatra. A 21. alkalommal életrehívott kezdeményezés célja, hogy hangsúlyt helyezzen a digitális biztonság megteremtésének fontosságára, illetve ösztönözze az online veszélyekre való felkészülést. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság a napokban különféle programokkal készül minden korosztály számára. A prevenciós előadások mellett a héten szabadulószoba jellegű eseményt szerveznek nyolcadik osztályos és középiskolás diákok számára.

Deák Sándor hangsúlyozta, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság elkötelezett célja, hogy igyekezzenek az év minden hónapjában felhívni a figyelmet a prevencióra. Közös ügy és közös érdek, hogy minél kevesebben váljanak csalások áldozatává.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …