2024. április 27., szombat
FONTOS

Kezdődik az új vadászati év

Február utolsó napjával lezárul, a tavasz első napjával pedig kezdetét veszi az új vadászati év.

A 3 Témában Hraboszki Jánossal, a Békés Vármegyei Vadászkamara elnökével az utóbbi másfél évtized legsikeresebb időszakáról, az idei tervekről és az egyre nagyobb igénnyel jelentkező vadászati turizmusról beszélgettünk.

Sok szempontból az elmúlt 15 év legjobb vadászati eredményeit tudják maguk mögött Békésben, fogalmazott Hrabovszki János az új vadászati év küszöbén. A tavalyi, csapadékos tavaszi időjárás nagyban elősegítette az apróvadállomány szaporodását. Az elnök hangsúlyozta, ahhoz, hogy a hazai vadásztársadalom és a jelentkező vadászturizmus igényei teljesüljenek, a vadon élő állatállomány mellett fácánnevelésre is szükség van. A korábbi években százhatvanezer fácánt helyeztek ki a vármegyében, ez a szám 2023-ban mindössze kilencvenezer volt, elsősorban a takarmány áremelkedése miatt. Hrabovszki János kiemelte, a fácánvadászatok értékesítésében voltak ugyan kezdeti bizonytalanságok, de összességében sikeresen zártak a társaságok. A gazdasági év már kevésbé alakult szerencsésen, ennek több oka is van.

A békési térségben erősödik a vadászturizmus, amely több tekintetben is jótékony hatású, fogalmazott Hrabovszki János. Az elnök kiemelte, a vadászati lehetőségek értékesítése a hazai és külföldi vadászok felé egyben növeli a turizmus létszámát is.

Az Országos Vadászkamara békési szervezete optimista a jövőt illetően és sokat tesz azért, hogy a következő generáció is láthasson nyulat, fácánt és más, vadállatokat a természetben.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …