2024. május 3., péntek
FONTOS

Erdős Kamill munkásságát mutatta be Szappanos Gábor

Erdős Kamill a kutató, Karcsi a parno rom. A szerepek és az identitás átjárhatósága egy egyedülálló kiállítás bemutatásán keresztül címmel tartott előadást Szappanos Gábor történész szerda délután az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

A Múzeumi Szabadegyetem soros előadása a ciganológus-etnográfust mutatta be az érdeklődők számára.

Másnap délelőtt pedig a gyulai vár lovagtermében hallgathatták meg az előadást a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kar szociális tanszékén tanuló hallgatók. Már hagyomány, hogy a diákok a tavaszi szemeszterben ellátogatnak a kastélyba vagy a várba. Az idei látogatás aktualitását Erdős Kamill azért adta, hiszen a kurzusaik között az egyik, a szociológia III. a romák társadalmi integrációjáról szól, ezen belül minden évben megemlékeznek a ciganológusról.

A ciganológus-etnográfus hagyatékát az Erkel Ferenc Múzeum őrzi. A hatalmas anyag 514 fotó negatívot, kéziratos feljegyzéseket, valamint szakkönyveket, a cigánysággal kapcsolatos irodalmakat tartalmaz. A Néprajzi Múzeum 2022 nyarán felkereste a gyulai intézményt, hogy segítse a munkájukat a digitalizását illetően, hiszen ők a legmodernebb eszközökkel tudják megmenteni ezeket a negatívokat. Az együttműködés során terepkutatások is zajlottak. Lehetőségük szerint visszamentek azokra a településekre, ahol Erdős Kamill a fotókat készítette. Munkájuk során próbálták felkutatni a képeken lévő személyeket, hogy a meglévő anyagokat árnyalják történetekkel, és bemutassák, az adott szereplő sorsa a későbbiekben hogyan alakult.

Erdős Kamill munkássága páratlan, hiszen alig 10 év alatt hozott létre egy olyan életművet, amely nem terjedelmében, hanem a szemléletében kiemelkedő.

 

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …