2024. április 27., szombat
FONTOS

Nem örülnek a koratavasznak a méhészek

Március első napjaiban az időjárás három-négy héttel előrébb jár az ilyenkor megszokottnál, ami igen rossz előjel a méhészettel foglalkozóknak.

A rendkívül korai rügyfakadás akár az idei akácméz termést is veszélyeztetheti.

A korai gyümölcsfák már virágba borultak, és megjelentek az első rügyek is az akácfákon, köszönhetően a hetek óta tartó, átlag feletti hőmérsékleteknek. A korai tavasznak azonban egyáltalán nem örülnek a méhészetekben, hangsúlyozta Árgyelán János. A vármegyei szaktanácsadó kiemelte, a méhek fejlődési ciklusa az évszaknak igen, a mostani időjárásnak viszont nem megfelelő. A tíz fok feletti hőmérsékletnél már gyenge mozgolódás megfigyelhető a kaptárak körül, ami szintén korai.

A következő napok időjárása sok mindenre kihatással lesz, hiszen a repcetáblákon már megjelentek az első sárga virágbimbók, mondta Árgyelán János. Ebből az látszik, hogy három hét múlva várható a virágok teljes nyílása. A szaktanácsadó kiemelte, mindig az időjárás diktál, a gazdák és a termelők pedig igyekeznek alkalmazkodni ehhez. A csapadék mennyisége, az átlaghőmérséklet, az esetleges fagykár mind-mind meghatározza a virágzást és egyben a továbbiakat. Ha fagypont alá süllyed a hőmérséklet, a repcetermés mellett az akácvirágzás is veszélybe kerül, és az idei termés is kérdőjeles lesz.

Átlagos időjárás mellett a hazai méhészetek állománya május közepére éri el a fejlődési csúcsát. Ez most április közepére várható, ami kisebb méhtömeget és kevésbé ideális körülményeket jelenthet országszerte, így Békésben is.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …