2024. április 29., hétfő
FONTOS

Két új rendelet érinti a gazdálkodókat 2024-ben

A 2022-es, történelmi aszály után elgondolkodtak azon, hogy a változó éghajlat mellett hogyan tudják segíti a Békés vármegyei gazdákat – fogalmazott Kozsuch Kornél.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke kiemelte, elindítottak egy előadás sorozatot, melynek első állomása Kondoros volt. Itt a közel 160 gazda a vízmegőrző gazdálkodás és a talajművelés témakörében kaphatott hasznos információkat.

Az eseményen elhangzott, nemcsak a szántásban kell gondolkodni, a talaj lezárásában is.

Az e-gazdálkodási naplók leadási határideje február 15-e volt. Kozsuch Kornél kiemelte, elmondható, hogy minden gazdának sikerült ezt teljesítenie. Ehhez nagyban hozzájárultak a falugazdászok.

Tavaly az őszi vetéseknél nagy kárt okozott a mezei pocok. A 2023-ban eseti engedéllyel használható irtószereket a járatokba kellett behelyezni. Ezzel a módszerrel valamilyen szinten sikerült csökkenteni a populációt, de a mezei pockok jelentős része áttelelt, és most a zöldbúzát és a zöldárpát veszélyeztetik.

A gazdálkodóknak a tavalyi évhez hasonlóan nem kell vízdíjat fizetniük a felszíni vizek használatánál, a folyókból, vagy az állami csatornákból történő vízkivételnél.

2023-ban az őszi és a téli csapadékmennyiség hiányzott. A jelenlegi, korán érkező, melegebb időjárás előre hozta a növények fejlődését. Kozsuch Kornél hangsúlyozta, bízik benne, hogy a korai tavasz után nem jön egy hosszan tartó fagyos időszak, mert azt akkor a gyümölcsösök megsínylik.

Az elnök kiemelte, reméli, hogy ez az esztendő tűrhető termésátlaggal és felvásárlási árakkal zárul.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …