2024. április 29., hétfő
FONTOS

Becket Szent Tamásra emlékeztek

A 28. alkalommal megrendezett Becket Szent Tamás napi ünnep hagyományos helyszíne Esztergom, de most kivételesen a szegedi székesegyházban rendezték meg.

Becket Szent Tamás jó kapcsolatban állt Bánfy Lukács esztergomi érsekkel, e barátságot őrzi a Szent Tamás-hegy és a róla elnevezett városrész – említette Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, aki egyben az ünnepet szervező Rudnay Sándor Alapítvány elnöke. – Ugyanakkor egy pápai bullából tudjuk, hogy 1220-ban Dezső csanádi püspök is részt vett Szent Tamás átviteli (translatio) ünnepségén Canterburyben, ahol testét eredeti sírjából egy díszes sírba helyezték át – ez az esemény köti össze a vértanú érseket és a mai Szeged-Csanádi Egyházmegyét.

A hagyományokhoz híven idén is neves előadókat hívtak meg, hogy beszéljenek Európa keresztény gyö-
kereiről és identitásáról. Csák János miniszter előadásában hangsúlyozta, hogy ma egyenesen el akarják törölni azt a világot, amit Platón, Szókratész, Szent Ágoston vagy Becket Tamás ránk hagyott. Mi, magyarok 1100 éve nemzetállamot építünk, s nem akarunk egy birodalomban – legyen az európai, szovjet vagy amerikai – élni, hanem egy független, keresztény országot szeretnénk. Hozzátette, hogy csak tudással alkothatunk önálló véleményt, ez adja a nyugati kultúra alapját.

A kereszténység aktuális helyzetét vázolta fel Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. A kereszténység Európa kultúrájának alapja, amely kétezer éve forradalmi változást hozott: segített felülemelkedni a törzsi megosztottságon. Ma azonban az Amerikából áramló woke ellenkultúra támadja értékeinket: em-
beri joggá válik az abortusz, az eutanázia, tagadják a nemeket, előretör a mesterséges intelligencia – egy transzhumán világ kialakítása zajlik.

A főigazgató asszony optimista meggyőződése szerint e küzdelemből a kereszténység kerül ki győztesen, ahogyan az újpogány nácizmus és kommunizmus elleni harcból is győztesen került ki. A helyszínen lévő előadókon kívül videóüzenetet küldött Iain Lindsay volt brit nagykövet, aki magyarul köszöntötte a Szegeden összegyűlteket. A diplomata a monoteista vallások közötti párbeszéd és a tolerancia fontosságáról beszélt aktuális állomáshelye, Bahrein példáján keresztül.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …