2024. május 3., péntek
FONTOS

A Perpatvarral népszerűsítették a levéltárat

A házasélet, a családi élet árnyoldalairól szóló dokumentumokat, szám szerint negyvenegyet tett közzé az elmúlt években a Békés vármegyei levéltár.

Sáfár Gyula igazgató elmondta, Perpatvar rovatuk egy 2019-ben indult, levéltári programsorozatba illeszkedik. Ennek részeként főként levéltárpedagógiai foglalkozásokra, családfakutató rendezvényekre, forrásfeltárásra került sor, Gyulán pedig egy intézménynépszerűsítő irányba is elindultak. Héjja Julianna Erika főlevéltáros révén heti rendszerességgel tettek közzé olyan érdekes dokumentumokat, melyekhez magyarázatként rövid leírást is mellékeltek. A legolvasottabb cikk a  visszakért jegyajándék című volt, ez egy 1930-as évekbeli orosházi esetet idéz.

Ezek a dokumentumok a városi, vármegyei közigazgatáson keresztül maradtak fenn, ezeket ugyanis a vármegyei levéltárban őrzik. Mint Sáfár Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a hivatalos feljegyzések között nagyon sok emberi történet bontakozik ki.

A levéltár idén két nagy konferenciára készül. A nyáron Békéscsabán a Dózsa-féle parasztlázadásra emlékeznek, az ősszel a gyulai városházán az 1944-45-ös eseményeknek állítanak emléket.

 

 

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …