2024. április 29., hétfő
FONTOS

Rohamléptekkel fejlődik az onkodiabetológia

Egy új tudományág, az onkodiabetológia születése Bánhegyi Róbert nevéhez és több mint két évtizedes kutatómunkájához köthető.

A Békés Vármegyei Központi Kórház onkológiai centrumvezető helyettes főorvosa a 3Témában beszámolt a tudományterület fejlődéséről, a holisztikus szemlélet jelentőségéről és arról is, hogy a világon elsőként társaságot alapított az onkodiabetológia szereplőivel.

Száz évvel ezelőtt, Otto Heinrich Warburg vizsgálta elsőként az egészséges és rákos sejtek anyagcseréjét. A német biokémikus megfigyelései tekinthetők az új tudományág, az onkodiabetológia bölcsőjének, fogalmazott Bánhegyi Róbert főorvos. A centrumvezető helyettes kiemelte, 2001-ben kezdte meg kutatásait a területen. Az elmúlt több mint két évtized vizsgálati eredményei már jól mutatják a jövőre néző irányokat és az abban rejlő lehetőségeket is.

Az onkodiabetológia tágabban magában foglalja az emberi szervezet teljes anyagcseréjét, mondta Bánhegyi Róbert. A holisztikus szemlélet mentén, emberek százezreinek jelenthet egy jobb életminőséget és hosszabb túlélést az onkodiabetológia gyakorlati alkalmazása és további kutatása. A centrumvezető helyettes kiemelte, a tudományterület széleskörű megismertetése kulcs a jövő szempontjából, ebben történt egy fontos lépés a napokban.

Az orvostudományban az onkodiabetológia szerepe megkérdőjelezhetetlen, számtalan utat törve magának az elmúlt évek során. A rohamléptékű fejlődése a közeljövőben betegek sokaságán segíthet világszerte.

Nézze meg ezt is:

Máltai tanulmányúton járt a GFE delegációja

  A napokban tért haza Máltáról a Gál Ferenc Egyetem gyulai karának három oktatója, akik …