2024. április 27., szombat
FONTOS

Kiállítás nyílt a Karácsonyiban

Hétfőtől egy hétig látható a Karácsonyi gimnáziumban az a kiállítás, amely a Zahor Alapítvány jóvoltából, a társadalmi emlékezet jegyében született.

A kiállított tablókon általános és középiskolás diákok holokauszt túlélőkről készült képzőművészeti alkotásait és egyéni történeteiket ismerhetik meg a gyulai gimnazisták.

A Zachor Alapítvány a történelem különféle borzalmas korszakain keresztül próbál meg empátiát kelteni az emberekben, egymás megértésének feltételeit könnyebbé és élményszerűbbé téve, fogalmazott Kiss László a Karácsonyi gimnáziumban, a hétfőn megnyílt kiállításon. A társadalmi emlékezetért dolgozó oktatási szervezet egy hasonló tematikájú kiállítási anyagot tavaly már eljuttatott Gyulára. Akkor az erkelesek, most pedig egy héten keresztül a karácsonyis diákok ismerkedhetnek meg a történelem sötét korszakaival. A szervezet gyulai nagykövete, Kiss László kiemelte, az alapítvány tananyagai nem csak a múltat, hanem a jelent is feldolgozzák akár napjainkig, egészen különleges módon.

Mindenképpen fontos, hogy a 20. század borzalmait ne csak történelem órán, hanem bármilyen egyéb formában is megismerhessék a diákok, fogalmazott Dávid Péter. Ezek a tragikus, több millió ember halálát okozó történelmi események távolinak és megfoghatatlannak tűnnek a mai fiatalok számára.

A kiállított tablókon feltüntetett QR-kód segítségével a fiatalok könnyebben, hozzájuk közelebb álló módon ismerhetik meg a holokauszt időszakát, formálva ezzel is történelmi szemléletüket.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …