2024. április 27., szombat
FONTOS

Térplasztikával bővül a dögönyözős gyógymedence

A dögönyözős gyógymedence a legnépszerűbb a vendégek körében a nyári időszakban, a tavalyi évben ezt újították fel.

A Gyulai Várfürdő második legnagyobb, 349 köbméteres gyógymedencéjének mérete nem változott az átalakítás során. A felújításra pedig azért volt szükség, mert az 1970-es években hibásan tervezték meg. Jelenleg már látható a medence egyik újdonsága, egy térplasztika, mely Szőke Sándor szobrász alkotása. A mázas kerámiát 1200 fokon égették ki, ez biztosítja a fagyállóságot. Az alkotó kiemelte, a munkálatok 3-4 hónap alatt befejeződtek volna, de olyan folyamatok is közbejöttek, melyre külső segítséget kellett kérnie.

A dögönyözős gyógymedence olyan elemekből áll, melyek az egészség megőrzésére szolgálnak. Ezért ehhez kötődve egy ősi szimbólumot választottak, ami méltó díszítő eleme lehet a medencének. Ez a magyar népművészet mellett Egyiptomban, Mezopotámiában, Tibetben is megtalálható, de az emberek leginkább a matematikából ismerhetik ezt.

Az előkészületek során az volt a legnagyobb munka, hogyha tudják térben kifejezni az elemeket. Az élet magja, virága, gyümölcse síkbeli ábra, így térbeli ábrát kellett készíteni.

A dögönyözős gyógymedencét várhatóan március végén használhatják újra a fürdővendégek.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …