2024. április 28., vasárnap
FONTOS

A Marótiakat kutatja Németh Csaba

Egy Gyula történelme szempontjából meghatározó időszakot, a gyulai vár építésének majd fejlődésének éveit kutatja csaknem negyedszázada Németh Csaba történész. Kutatás történetének kezdete 1403-ig nyúlik vissza.

1403-ban adományozta a gyulai uradalmat Zsigmond király Maróti János macsói bánnak. Ez annak a történelmi időszaknak a kezdete, ami Németh Csaba történész kutatásainak középpontjába került huszonöt évvel ezelőtt. A gyulai vár építéstörténete volt a kiindulópont, amely Maróti János nevéhez kötődik, fogalmazott Németh Csaba. Ő az, aki igazán közismert, hiszen amellett, hogy megszerezte a gyulai uradalmat, és elkezdte építeni a várat, ő alatta vált Gyula várossá is. A levéltári kutató elmondta, a Marótiak és Gyula városának kapcsolata első írásos emléke Maróti János fia, László idejéből maradt az utókorra.

Maróti Lászlót ugyancsak az elsők között találjuk, aki szisztematikusan törekedett arra, hogy egyesítse birtokait.  A középkori birtokrendszer meglehetősen mozaikos volt, a különböző tagok elszórtan helyezkedtek el egymástól, fogalmazott Németh Csaba. A történész kiemelte, ez is egyfajta haladó gondolat volt az adott időszakban.

A gyulai vár, azon belül a Maróti család kutatása több évtized után is tartogat még feltáratlan területeket. Németh Csaba levéltári kutató elbeszéléséből történelmi tények, ismert és kevésbé ismert érdekességek is kiderülnek. Mindezek Értékőrző című műsorunkban, több részen keresztül láthatóak.

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …