2024. április 27., szombat
FONTOS

Folytatódnak a fejlesztések a Németvárosi óvodában

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának 9,7 millió forintos támogatásával újabb energetikai fejlesztések valósulhatnak meg a fürdővárosi intézményben. Mintegy nyolc évvel ezelőtt, 2016-ban vette át a helyi német nemzetiségi önkormányzat az óvoda fenntartását.

Kovács József országgyűlési képviselő kiemelte, egy település harmonikus életében lényeges a nemzetiségek szerepe.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, az építészeti értékmentés, ami Gyulán elkezdődött és zajlik, egyedülálló és kiemelkedő. Az elmúlt években 115 millió forint érkezett a Németvárosi óvoda különböző beruházásaira.

Görgényi Ernő kiemelte, Gyula az összefogás, az együttműködés és a tisztelet kultúrájának a városa. A polgármester hangsúlyozta, Gyulán támogatják a nemzetiségek kulturális autonómiáját. Ennek megfelelően először az Országos Román Nemzetiségi Önkormányzatnak átadták a Nicolae Balcescu Román általános iskola, gimnázium és kollégium, majd a románvárosi óvoda fenntartói jogát. Amikor pedig a gyulai német nemzetiségi önkormányzat kérte a németvárosi óvoda fenntartói jogát, akkor azt is átadták.

Pálovitsné Czene Ágota igazgató elmondta, az intézmény több, mint 130 éves múltra tekint vissza. Ez arra kötelezi őket, hogy szakmailag mindig megújuljanak, hogy az ide vágyó gyerekeknek kulturális kincseket, értékeket adjanak át. Megszeressék a német nyelvet, hogy megismerjék a hagyományokat és ebben éljenek.

Az eseményen elhangzott, fontosak az ilyen beruházások, hogy a jövő nemzedékének tagjai tanulmányaik befejeztével visszajöjjenek szülővárosukba.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …